Medan molnjättar som AWS och Google har köpt mark i Sverige och håller på att etablera sig här även fysiskt, har det varit desto lugnare från öst. Men på den kinesiska moln- och e-handelsjätten Alibaba har man stora planer för Europa, och bolaget pekar ut Norden som en högintressant marknad för såväl molnaffären som e-handeln.
Enligt IDC fördelas marknadsandelarna för molnet i regionen Asia/Pacific exklusive Japan idag enligt följande: AWS har 13 procent, Alibaba har 8 procent och Microsoft har 7 procent. Tittar man på övriga världen kan dock Alibabas marknadsandelar än så länge betraktas som försumbara. Men det är en relativt ny spelare på marknaden, och musklerna finns, och så även viljan att växa bortom hemmaplan.
– Det är en spelare med samma ambitioner som AWS, och därmed en av de spelare som man måste ha koll på. De har starka finansiella muskler, vilket gör att alla analytiker har dem på radarn. Musklerna används dels till expansion geografiskt, men också genom allehanda försök teknologiskt, som självstyrande bilar, IoT, där man hämtat en tydlig modell från Google. Alibabas tillväxt under 2016 var 127 procent, säger Martin Sundblad, analyschef på IDC och utvecklar:
– Alibaba har en otroligt stark position i Kina, men har inte lika lätt att expandera utanför Kina. Deras strategi ser därför ut att vara att man skapar plattformar för e-handel, och den vägen etablerar sig som molnleverantör.
Läs också: Datacenterhajpen lockar våg av irländska bolag till Sverige
Och frågar man bolaget själv så får man svar just från bolaget själv. I de mejlsvar vi har fått vill man inte skicka fram någon separat talesperson, utan det ska tydligen läsas som att det är hela Alibaba som svarar. Och på frågan om hur man ser på Norden blir svaret följande:
– De nordiska länderna har varit ledande inom innovation, kreativitet och teknik. Det är också ett nav för många teknikföretag och flera multinationella företag. Så vi ser stora möjligheter i den här marknaden. Vi ser fram emot att hjälpa nordiska företag med vår teknik och expertis inom molnet och AI så att de ska kunna växa internationellt, och göra deras verksamhet mer effektiv och kapa kostnader. Genom att kombinera kraften i den innovation och kreativitet som finns i de nordiska länderna med vår tekniska kapacitet, kommer vi vara med och främja innovation i regionen.
Vad kan man säga om era planer för Europa?
– Vi vill göra vår teknik mer inkluderande och hjälpa europeiska företag av olika storlekar att lösa praktiska problem. På Mobile World Congress gjorde vi en europeisk lansering av åtta produkter, bland annat inom big data, AI för infrastruktur, säkerhet och andra privata molnlösningar. I Europa kommer vi att ha fokus på sektorer som hanterar stora mängder data, det vill säga sektorer som har mycket data, men som kanske ännu inte har sett värdet i sina data, som exempelvis retail, industrin och för smarta städer.
När det gäller Alibaba Cloud så har bolaget idag 42 tillgänglighetszoner i 18 regioner runt om jorden. Bolaget anser sig täcka in Kina, Hongkong, Singapore, Malaysia, Indien, Japan, Australien, Mellanöstern, Europa, Indien och öst- och västkusten av USA. I Europa har man i dagsläget endast ett datacenter i Frankfurt, men med två tillgänglighetszoner.
Vilka är era viktigaste marknader i Europa?
– Vi ser en ökad efterfrågan på molninfrastruktur på hela den europeiska marknaden. Och framför allt i vissa länder har vi en stark kundbas, däribland Tyskland, Frankrike, Storbritannien och Norden. Men vi ser också potential i andra länder, där man efterfrågar ny teknik för molnet.
Vad har ni för molnkunder i Norden?
– Vi har en växande kundbas i Norden inom olika sektorer som spel, tillverkning, fintech, utbildning och forskning, flygindustrin och internet. Vi bygger också ett molnbaserat ekosystem där vi vill jobba med innovation tillsammans med ett antal lokala partner. Till exempel har Alibaba Cloud inrättat ett innovationscentrum med Eficode, ett devops-företag med huvudkontor i Helsingfors för att ta fram en plattform som ska förbättra samarbetet mellan Norden och kinesiska företag, forskare och utbildningsinstitutioner. Ett annat exempel är Easymeeting, ett norskt företag som levererar molntjänster för videokonferenser. Bolaget ingick ett avtal med Alibaba Cloud förra året för att växla upp med sina videotjänster och utnyttja vår globala täckning.
Och precis som sin amerikanska konkurrent AWS/Amazon har Alibaba alltså två ben, molnet och e-handel. Alibabas e-handel är gigantisk. Det framgick om inte annat under den kinesiska handelshögtiden Singles Day den 11 november, då Alibaba under en och samma dag nådde upp i den hisnande rekordomsättningen 207 miljarder kronor.
Läs också: Svenska handlare har ögonen på Amazon – vad händer när jätten kommer hit?
Och precis som för Amazon är såväl e-handel som molnaffären snackisar av typen ”när kommer de hit?”. Och ska man tro Alibaba är Norden en intressant marknad för båda verksamheterna.
– Vi ska satsa på båda två. För Alibaba Cloud är Europa en mycket viktig marknad. Alibaba Cloud har skapats för att bygga en framtidssäkrad e-handelsplats, och precis som för betalningslösningar och en sömlös logistik är molnet en viktig infrastruktur, så där verkar de två tillsammans, svarar Alibaba och utvecklar hur man jobbar med de båda delarna.
– När det gäller e-handelsverksamheten är Europa en mycket viktig marknad för oss. Vi har för närvarande kontor i Storbritannien, Frankrike, Tyskland, Italien och Nederländerna. Som experter på den kinesiska marknaden hjälper vi även företag att tolka hur e-handelslandskapet utvecklas och vi förklarar dessutom möjligheterna för europeiska varumärken i Kina. Alibaba har banat väg för ett flertal europeiska märken som nu säljer sina produkter till kinesiska konsumenter genom vår e-handel. Bland de nordiska bolagen och varumärkena har vi till exempel H&M, Monki, Stiga Games, Fjällräven, Vero Moda, Danish Crown, Paulig och Fazer.