Den svenska datacenterexplosionen påverkar inte bara den digitala världen. Även i den fysiska världen märks det av, och i Eskilstuna har effekten av AWS intåg blivit att man bokstavligt tar sig till nya höjder.

I Vilsta friluftsområde ska nämligen skidbacken höjas med 10 meter. Detta genom att använda schaktmassor från AWS jättebygge. När den är klar kommer Vilstabacken att vara höjd med cirka tio meter, och den lokala slalomklubben Tunafors SK konstaterar att det innebär en 30 meter längre slalombana, plus en storslalombana som är omkring 50 till 70 meter längre än i dag.

– Något som för oss skulle ta cirka tre till fem år blev möjligt direkt genom att Amazon Web Services kom till Eskilstuna. Nu kan vi snabbt få en utvecklad backe för alpint, rail och lek, säger Magnus Nilsson, ordförande i Tunafors SK.

Läs också: Nu blickar kinesiska jätten Alibaba mot Norden: ”vi ser stora möjligheter”

Och på kommunen är det också nöjda tongångar efter att man nu genomför något som varit på gång en längre tid.

– Det här var en fantastisk möjlighet som dök upp helt plötsligt. Vi arbetar hela tiden för ett bra friluftsliv, och Vilsta är en liten pärla. Det har varit på tal länge med möjligheten att höja backen men det har inte hänt något förrän nu, säger Mattias Albers, avdelningschef på kultur- och fritidsförvaltningen.

Han konstaterar också att det inte gick att använda vilka schaktmassor som helst, utan att miljökraven var tuffa eftersom det är i närheten av ett naturreservat.


– När vi började jobba med frågan för att se vad som krävs har Tunafors SK också varit involverat. Vi tittade på vilka företag som har arbeten igång och vi visste att vi behövde ha bra och rena massor. Dessutom ville vi helst bara ha en leverantör, så vi kan vara säkra på var det kommer ifrån och att det inte kommer från flera olika håll. Den absolut bästa lösningen blev ett stort företag som bygger ute i Kjula, säger Mattias Albers och konstaterar att den stora mängden schaktmassor har givit bra effekt på backen.

– Tack vare att det är så mycket massor har vi kunnat jobba med hela kullen på ett annat sätt, och vi har även kunnat jämna till ojämnheter.

Än så länge är det inte helt klart, men man hoppas kunna avsluta arbetet under våren. Totalt räknar man med att det är 105 000 ton schaktmassor som ska skyfflas.

Läs också: Datacenterhajpen lockar våg av irländska bolag till Sverige

– Vi tycker att det här är riktigt kul och spännande. Det är ett bra exempel på hur det kan gå om alla samarbetar. Vad jag förstår så tjänar alla parter på det här, säger Mattias Albers.

Och på det stora företaget i Kjula är man så klart också nöjda över att bolagets etablering innebär att man kan bidra till samhället.

– Vi är mycket glada över att vår datacenterinvestering i Sverige kan hjälpa Eskilstuna kommuns strävan att höja skidbacken i Vilsta. Som bolag är vi måna om att ta en aktiv roll i de samhällen där vi verkar, både som ansvarsfull arbetsgivare och som god granne. Vi ser fram emot att njuta av den nya skidbacken tillsammans med Eskilstunas invånare framöver, säger AWS Nordenchef Guido Bartels.