Google slåss fortfarande för att komma undan de rekordböter på 2,4 miljarder euro som EU dömde ut i juni förra året. Men EU har dem fortfarande under sträng uppsikt. I en intervju med brittiska The Telegraph säger EU:s kommissionär i konkurrensfrågor, Margrethe Vestager, att hotet om att stycka Google i mindre företag måste hållas öppet.

– Vi är inte där ännu, men det är viktigt att hålla ögonen öppna.

Google har presenterat en åtgärdsplan för att komma till rätta med konkurrensproblemen och den planen granskas fortfarande av EU. Men det har redan höjts röster bland Googles kritiker som anser att åtgärderna är meningslösa om inte företaget styckas.

Läs också: Flerfrontskrig för Google – nya böter utdömda

Margrethe Vestager framhåller också att EU fortfarande har allvarliga misstankar kring Googles dominans och varnade för risken att sökmotorn, som i dag har drygt 91 procent av marknaden i Europa, blir så stor att den blir helt oumbärlig för ekonomin.

– Det är inte förbjudet att vara framgångsrik i Europa. Du får vara dominerande, men du får ett särskilt ansvar för att inte förstöra den redan försvagade konkurrensen, säger Margrethe Vestager.

Hon tillbakavisar också anklagelser om att teknikföretagen skulle vara utvalda måltavlor och pekade ut tre motiv för att bryta mot lagen och som är desamma hos alla typer av företag – pengar, rädsla och makt.

– Dessa motiv har varit desamma genom seklerna, säger Margrethe Vestager.