Det var i förra veckan som en 49-årig kvinna kördes på av en av Ubers självkörande bilar i staden Tempe i Arizona. Uber avbröt då sina tester omedelbart, och nu drar också Arizonas guvernör in deras tillstånd att prova självkörande bilar på delstatens vägar.

Stoppet för testerna i Arizona är ett hårt slag för Uber. Där finns i dag ungefär hälften av företagets 200 självkörande bilar, och hundratals anställda, rapporterar Reuters. 

Guvernör Doug Ducey kallar olyckan ett ”otvivelaktigt misslyckande” och skriver i ett brev till Ubers vd Dara Khosrowshahi att videon som polisen släppt efter olyckan är ”upprörande och skrämmande och väcker många frågor kring Ubers förmåga att fortsätta sina tester i Arizona”.

Läs också: Självkörande Volvo i dödsolycka – nu stoppar Uber projektet

Det är en helomvändning jämfört med 2016, då Doug Ducey sade att ”Arizona välkomnar Ubers självkörande bilar med öppna armar och vidöppna vägar”.

Uber säger i ett uttalande att de har för avsikt att hålla dialogen med guvernören öppen och ta itu med problemen.

Bilen som var inblandad i olyckan var en Volvo XC90, och Volvo Cars har sedan tidigare tecknat ett avtal med Uber om att leverera 24 000 bilar under perioden 2019–2021.