Israeliska Mobileye, som utvecklar system för självkörande fordon, förvärvades av Intel förra året för hisnande 130 miljarder kronor. Deras vd Amnon Shashua kommenterar nu tragedin i den amerikanska delstaten Arizona förra veckan, då en kvinna blev påkörd av en av taxibolaget Ubers självkörande bilar och avled av skadorna.

Läs mer: Fler än hälften nobbar självkörande bilar – ”branschen underskattar oron”

I en blogg på Intels hemsida kritiserar han också nya aktörer på det självkörande området, som inte har gått igenom alla år av nödvändig utveckling för att validera säkerheten i de autonoma fordonen. Det skriver nyhetstjänsten Reuters.

Mobileye uppger också att de tog den video från olyckan som släpptes av polisen förra veckan och körde den genom sitt eget förarsystem. Trots låg bildkvalitet på videon kunde deras teknik upptäcka fotgängaren och den cykel hon ledde över gatan ”ungefär en sekund före kollisionen”, skriver han.

Uber, som påbörjade sitt självkörande program 2015, har inte sagt något om huruvida deras sensorer gjorde samma upptäckt.

Läs mer: Full fart framåt mot förarlöst – Intels köp av Mobileye klart

”Erfarenhet räknas, särskilt på säkerhetskritiska områden” skriver Shashua.

Mobileyes vd har tidigare argumenterat för en mer formell modell som alla självkörande företag kunde använda för att validera säkerheten i sina system och se till att deras fordon inte orsakar olyckor.

"Jag tror verkligen att det är dags för en meningsfull diskussion om ett ramverk för säkerhetsvalidering nu”, skriver Shashua.