Det säger Telias vd Johan Dennelind i en intervju med Nyhetsbyrån Direkt.

– Vi tror att vi kan göra ett antal värdeskapande förvärv. Vi har flexibilitet och goda förutsättningar att fortsätta med det.

På önskelistan står förvärv av positioner inom bredband och mobiltelefoni för att skapa möjligheter för att kunna erbjuda mobil och fast telefoni samt tv och bredband. Ett sådant konvergerat erbjudande ger en kostnadseffektivitet i infrastrukturen, enligt Teliachefen.

– I Norge har vi ingen bredbandsposition och i Danmark har vi en väldigt liten bredbandsposition. I Sverige, Finland och Baltikum har vi rätt positioner men här utesluter vi inte kompletterande förvärv inom mobilt och bredband, säger han.

Enligt Johan Dennelind är det inte akut att förvärva i Norge, eftersom den norska mobilverksamheten utvecklas bra, men det krävs på sikt för att Telia ska lyckas med sin strategi.

Norska kabeloperatören GET som köptes av TDC 2014, har av analytiker kallats en "perfect match" för Telias verksamhet i Norge.

Är GET ett intressant förvärvsobjekt för er?

– Det får tiden utvisa. I Norge tittar vi på allt som rör sig, säger Johan Dennelind.

Läs också: Här är årets segrare i IT-SM i innebandy

Till skillnad från i Norge är det mer angeläget att lösa den problematiska situationen för Telias verksamhet i Danmark, som länge har utvecklats klart sämre än koncernen i övrigt.

– Danmark måste ”upp eller ut” och vi måste komma till ett beslut, säger Johan Dennelind.

Det har du sagt ett tag nu, har ni någon deadline för ett sådant beslut? Kan det komma i år?

– Det tycker jag är rimligt att pressa oss på. I år borde vi komma till skott i Danmark.

Turerna, och spekulationerna, kring Telia och de andra aktörerna på den danska marknaden har varit många de senaste åren. Det riktiga bakslaget för Telia var när bolaget hösten 2015 tvingades avbryta sammanslagningen med Telenors danska verksamhet efter att bolagen inte kunnat komma överens med EU-kommissionen om villkoren för att slutföra affären.

Johan Dennelind gav nyligen också upp kampen om Danmarks största teleoperatör TDC, då ett sådant köp skulle ha blivit för riskfyllt och för dyrt. TDC är nu under uppköp av ett konsortium bestående av den australiska investmentbanken Macquarie och tre danska pensionsfonder.

Är du besviken över att Telia inte köpte TDC?

– Vi har tydliga krav och förväntningar på vad som skapar värde för oss. Vi får inte bli känslomässiga och gå ifrån det vi tror på utan vi måste våga säga nej.

Johan Dennelind säger vidare att Telia också är öppet för att köpa in sig på ICT-marknaden, informations- och kommunikationsteknikföretag. Han beskriver Telias position inom ICT i Baltikum som bra och i Sverige som hyfsad, med tillägget att i Sverige skulle förvärv kunna vara aktuellt.

– På privatsidan är vi nyfikna på att expandera kunderbjudandet inom innehåll. Vår tv-plattform är uppbyggd för att stötta bredbandsaffären och är en distributionsaffär, där vi köper innehåll och levererar till kunderna. Men den fristående tv-affären är inte lönsam. Om den ska bli lönsam måste vi göra partnerskap i olika former, säger han.

Skulle MTG:s nordiska tv-verksamhet, som MTG i förra veckan meddelade att det knoppar av, kunna vara intressant?

– Vi kommenterar aldrig på konkreta fall, däremot säger jag att vi är nyfikna på partnerskap på innehållssidan.

Johan Dennelind tar i sammanhanget upp förra årets köp av tv-sändningsrättigheterna till finländska hockeyligan, där han tycker att Telia till en hanterbar risk kunnat lära sig mycket. Det har stärkt hans tro på att Telia kan göra bra affärer inom innehållssidan främst genom kommersiella partnerskap, men större förvärv är inte uteslutet, uppger Teliachefen och återkommer till den ursprungliga frågan om MTG:s tv-verksamhet.

– Svaret på frågan är att vi tittar på alla våra marknader och aktörer.

Läs också: Microsoft sneglar på Netflix för att återfå momentum inom spel

På den svenska hemmamarknaden stundar en större omvandling av positionerna när Tele2 och Com Hem går ihop, förutsatt att myndigheterna godkänner sammanslagningen.

– Det finns en logik i den affären, eftersom de gör det vi gör. Ur den aspekten tycker jag att det stärker rationaliteten i den marknaden, sedan får vi se vad det innebär när den sker.

Utgör fusionen ett ökat hot mot Telia?

– Jag ser det inte som någon risk, jag ser det som neutralt positivt.

Nyhetsbyrån Direkt