Nej, Apple skulle inte hamna i samma situation som Facebook. Det förklarar Apples vd Tim Cook i en intervju med amerikanska MSNBC. 

– Sanningen är att vi skulle kunna tjäna massor av pengar om vi tjänade pengar på vår kund, om vår kund var vår produkt. Vi har valt att inte göra det.

Facebooks sätt att tjäna pengar på sina användares data måste regleras hårdare anser han att skapa detaljerade profiler av människor med ”oerhört djup personlig information som pusslas ihop från olika källor” som Facebook sammanställt borde inte få förekomma.

– Jag tycker att den bästa regleringen är ingen reglering alls utan självreglering. Men jag tror att vi är bortom det nu, och jag anser att det är hög tid för ett antal personer att tänka ordentligt på vad som kan göras.

På frågan om vad han skulle göra i samma situation som Facebooks vd Mark Zuckerberg svarar Tim Cook:

– Vad jag skulle göra? Jag skulle inte vara i den situationen.

Läs också: Facebook-skandalen kokar ner till en fråga: Vem litar du på?

Apple har länge haft en hög svansföring när det gäller integritetsfrågor och vägrade exempelvis att låsa upp den Iphone som tillhört den man som dödade 14 personer i San Bernadino i Kalifornien.

– För oss är integritet en mänsklig rättighet, säger han.

Det är inte första gången som Tim Cook kritiserar hur Facebook och även Google samlar in och gör affärer baserade på användarnas data.

I ett tal 2015 sa han bland annat att Apple anser att kunden själv ska ha kontroll över sin information och att sådant som e-post, sökhistorik och familjefoton ska kunna användas för annonseringssyften.

– Och vi tror att en dag kommer användarna att se det för vad det är, sa han då.