Säkerhet som tjänst har blivit en marknad som omsätter multum, och som dessutom har en sanslös tillväxt. 2017 omsätter det här segmentet fyra miljarder dollar – alltså över 33 miljarder kronor. Det här är en ökning med 21 procent jämfört med året före.

Detta enligt analysföretaget Canalys som förklarar den stora ökningen med den fortsatta flytten till molnet bland storföretagen.

Säkerhet som tjänst drar därmed upp den totala it-säkerhetsmarknaden till en omsättning på 31 miljarder dollar. Den totala tillväxten ligger på 10 procent (mjukvara växer med fem procent och hårdvara med 10 procent – och de här båda segmenten omsätter totalt 27 miljarder dollar).

Läs mer: Ny rapport: E-posten vanligaste vägen in för de kriminella

– Under de senaste åren har leverantörer som Cisco, McAfee och Trend Micro stärkt sin molnportfölj, som nu innehåller en större bredd av produkter. De har nästan samma utbud i molnportföljen som när kunder köper en programvarulicens, säger Claudio Stahnke, analytiker på Canalys.

– Möjligheten att köpa de här produkterna från de publika molnleverantörerna och deras kanalpartners har också minskat komplexiteten i att använda säkerhetsprodukter, och samtidigt få mer flexibla faktureringsprocesser.

Tillväxten för säkerhet som tjänst väntas vara fortsatt stark under 2018 och 2019, fortsätter Canalys.

En annan undersökning från ett annat analysföretag, Gartner, sätter förstoringsglaset på ytterligare ett område där säkerhetsinvesteringarna väntas öka kraftigt framöver, nämligen inom internet of things.

IoT-baserade attacker är redan en realitet. Åtminstone 20 procent av organisationerna i en Gartnerundersökning hade observerat minst en IoT-baserad attack de senaste tre åren.

Läs mer: IBM rustar för nordiska slaget – skapar stor säkerhetsstyrka

För att skydda organisationer mot dessa attacker krävs investeringar, och Gartner tror IoT-säkerhet kommer att omsätta 1,5 miljarder dollar redan i år, vilket är en ökning med 28 procent jämfört med fjolåret.

– När det gäller IoT-initiativ så har organisationer ofta inte kontroll över källan och ursprunget till mjukvaran och hårdvaran som används av de smarta enheterna, säger Ruggero Contu, analytiker på Gartner.

– Vi kommer att få se ökad efterfrågan på verktyg och tjänster som syftar till att förbättra möjligheten att upptäcka risker, att administrera säkerhet och penetrationstester.