Kryptovalutornas framfart i allmänhet, och bitcoins i synnerhet, har gjort att efterfrågan på grafikkort har rusat till nya, och har det visat sig, ouppnåeliga höjder. Lägger man dessutom till ett fortsatt väldigt starkt intresse för gaming, med allt vad innebär av grafikkortsbehov, så kan det senaste halvårets grafikkortsmarknad enklast beskrivas med orden akut brist och rejält höjda priser.

– Kryptovalutor är inte vår verksamhet. Och vi ser att gaming växer och att marknaden för stationära datorer växer. Vi har helt sålt slut många av våra avancerade SKU-produkter, och det gör att vi har en riktig utmaning med att kunna tillhandahålla grafikkort för spelmarknaden, kommenterade Nvidias koncernchef Jensen Huang saken häromdagen för Techcrunch och svarar så här på hur man jobbar på att lösa det angenäma problemet.

– Vi måste bygga väldigt mycket mer. Det jobbas väldigt hårt och alla våra partner jobbar dygnet runt. Vi måste komma närmare marknadens efterfrågan. Just nu är vi inte ens i närheten av det, så vi får fortsätta springa.

Läs också: Skurkarnas favoritkryptovaluta är inte så anonym som de tror

Och att samma situation har uppstått på den svenska marknaden är extremt tydligt när man frågar runt bland branschens aktörer.

– Efterfrågan på grafikkort är enormt stor och har varit på stark uppgång sen en tid tillbaks. Efterfrågan är mycket högre än tillgången och vi säljer varje grafikkort som vi får tag i snabbare än vad tillverkarna hinner få fram enheter till oss, säger Nora Ay, kommunikationschef på Netonnet om det höga efterfrågeläget.

– Situationen ser likadan ut över hela världen och anledningen till den höga efterfrågan och därmed även bristen på grafikkort i dag tillskrivs den allt växande handeln med kryptovaluta som till exempel bitcoin. De personer som i dag har en gamingdator hemma kan även använda datorn till mining när den inte används för gaming vilket ökar på användningsområdet ytterligare.

– Vi får dagligen förfrågningar om när vi får in fler grafikkort och våra inköpare arbetar hårt för att få fram ännu fler grafikkort i en allt snabbare takt, för att åtminstone täcka en del av kundernas efterfrågan.

Johan Falkström, säljchef på distributören Gandalf, säger att det senaste halvåret har varit extremt.

Läs också: Ökänd hackare gripen – ska ha lurat banker på tio miljarder

– Det har varit en väldigt stor brist, främst på grund av mining efter kryptovalutor. Vi ser att det förekommer alla typer, från hobbymining till företagsmining. Och samtidigt går gaming bra som vanligt, vilket gör att produktionskapaciteten inte hänger med. Vi har haft ett halvår av extra brist och höjda priser, säger han.

Han tror dock att den allra värsta bristnivån har passerats, och att marknaden långsamt är på väg tillbaka mot mer normala nivåer.

– Jo, nu börjar det tippa tillbaka lite grann. Jag vet inte exakt vad det beror på, men det är nog en kombination av att produktionstakten har ökat i fabrikerna och att det verkar vara ett lite mindre intresse för mining.