Apple anses ligga efter sina konkurrenter när det gäller artificiell intelligens, och rekryteringen av Googles AI-chef John Giannandrea ses av många i Silicon Valley som en stor framgång för Apple, skriver New York Times. 

”Vår teknik måste fyllas med de värderingar som vi håller högt. John delar vårt engagemang för integritet och vårt eftertänksamma förhållningssätt allt eftersom vi gör datorerna smartare och mer personliga”, skriver vd:n Tim Cook i ett internmejl till personalen som tidningen kommit över.

Läs också: Google och Apple i tuff kamp om hetaste AI-företagen

John Giannandrea kom till Google 2010 när bolaget köpte upp Metaweb, där han var teknikchef. Nu ska han leda Apples maskininlärnings- och AI-strategi och blir en av de totalt 16 högre chefer på Apple som rapporterar direkt till vd:n Tim Cook.

I en intervju med MIT Technology Review förra året förklarade John Giannandrea att han tycker farhågorna kring AI är överdrivna:

– Det jag vänder mig emot är idén att vi tar ett språng in i något slags superintelligent system som kommer att göra människor föråldrade. Jag förstår att folk är oroliga för det, men jag tycker det har fått alldeles för många spaltmeter. Jag ser verkligen inte någon teknisk grund för att detta skulle vara nära förestående, sade han då.