Under loppet av bara några dagar har tre av de största it-företagen i världen genomfört stora omorganisationer och ledarskapsskiften – som alla syftar till att lyfta upp utvecklingen av AI-lösningar på deras respektive företag.

Microsoft går längst. I ett e-postmeddelande till alla anställda på Microsoft under påskhelgen pekar vd Satya Nadella ut framtiden för företaget – och denna stavas molnet och AI.

Förloraren i sammanhanget är före detta grundpelaren och flaggskeppet Windows.

Läs mer: Microsofts galna Azuretillväxt bara fortsätter

Windowsgruppen splittras nämligen upp och dess chef, Terry Myerson, som under sina 21 år på företaget bland annat basat över utrullningarna av Windows 10 och Surface-enheterna, lämnar bolaget.

– Med förändringar kommer övergångar och en sådan som vi planerat är att Terry Myerson får skriva sitt nästa kapitel utanför Microsoft, skriver Satya Nadella i brevet.

Satya Nadella beskriver de stora teknikskiften som är på gång ute på företagen – med framväxten av det intelligenta molnet, AI och hur den fysiska och virtuella världen smälter samman.

För att möta detta kommer Microsoft i stället bilda två nya grupper: Ett team som går under namnet Upplevelser & Enheter, och vars uppgift är att föra Windows, Office, tredjepartsapplikationer och enheter in i en mer ”sammanhängande Microsoft 365-upplevelse”. Chef för den här gruppen blir Rajesh Jha.

Den andra gruppen fokuserar på molnet och AI, och ska driva de här plattformarna närmare varandra. Här ingår verksamheterna Azure, företagsanpassad AI, utveckling av företagsapplikationer, teknik för VR och AR och kognitiva tjänster. Chef blir den nuvarande molnchefen Scott Guthrie.

Men även om Windows med den här omorganisationen får en klart svagare roll hos it-jätten så lägger Satya Nadella till, en bit ner i det långa brevet:

– Framtiden för Windows är ljus och vi fortsätter att satsa på innovation för att kunna möta nya scenarier och nya enheters formfaktorer, och det ska ske med en djupare koppling till vårt Microsoft 365-erbjudande.

Alltjämt är det ingen tvekan om att Windows med den här omorganisationen degraderas – på bekostnad av molnet och AI.

Läs mer: Google och Apple i tuff kamp om hetaste AI-företagen

Och bara under de senaste dagarna har fler it-jättar aviserat stora förändringar i organisationerna, som alla syftar till att lyfta upp AI.

Google har genomfört en omorganisation, där företagets AI-utveckling prioriteras upp och bildar en egen affärsenhet, i stället för att som tidigare gå tillsammans med den stora sökverksamheten. En av Googles tidigaste anställda, programmeraren Jeff Dean – som varit med och utvecklat flera av företagets viktigaste tekniker sedan starten – ska leda företagets AI-enhet.

Samtidigt passar Apple på att rekrytera den person på Google som varit chef för just Sök och AI, nämligen John Giannandrea.

Där ska han leda Apples maskininlärnings- och AI-strategi och blir en av de totalt 16 högre chefer på Apple som rapporterar direkt till vd:n Tim Cook.

Nya tider väntar de gamla it-jättarna.