På bara några månader har tre svenska affärssystemkonsultbolag köpts upp av europeiska kollegor. Först ut, strax innan årsskiftet, var det Istone som köptes av danska Columbus. Därefter var det Endeavor, som införlivades i den nederländska företagsgruppen CRM Partners, och sedan var det dags för Eins att köpas av den tyska SAP-konsulten Itelligence, som tidigare även slukat Evrys tidigare SAP-konsultdel.

Vad är det då som har hänt? Har de svenska bolagen plötsligt blivit väldigt attraktiva eller varför har såväl Danmark, som Nederländerna och Tyskland plötsligt börjat köpa svenskt?

Läs också: Het marknad för affärssystem – men skriande brist på kompetens

Jonas Andersson, som är vd på analys- och konsultföretaget Herbert Nathan, verkar inte särskilt överraskad utan säger att det är en ganska naturlig utveckling av den svenska marknaden.

– Det händer mycket just nu och det är egentligen bara en del av konsolideringen av branschen. Men det har definitivt intensifierats de senaste ett till två åren, säger han och konstaterar att det finns en affärssystemleverantör som är extra het.

– Primärt har det hänt mycket inom Microsoftområdet, och en sak som har drivit på är att det finns ett antal riskkapitalister som eldar på det här. De har sett att Microsoft har en ganska stark position när det gäller affärssystem, och generellt sett är det konsultbrist där, så då har man valt att satsa på några hästar.

Och att det sker i Sverige just nu beror främst på att marknaden har varit för fragmenterad. I vanliga fall brukar det finnas en tydlig dominant, men någon tydlig sådan har inte den svenska affärssystemkonsultmarknaden haft.

– Sverige har varit lite grann på efterkälken när det gäller konsolidering. Vi har inte haft någon stark aktör som har anammat den rollen. Evry kunde ha haft den rollen, men när Evry blev Evry tappade man fokus på affärssystem och så tappade man fart. Och då har det blivit lite eftersatt, säger Jonas Andersson.

Han säger att det just nu är några affärssystem som är extra mycket i fokus. Utöver Microsoft är det främst SAP och Oracles Netsuite som har tagit ordentlig fart i Sverige. Men även den svenska utmanaren IFS har gått fram på marknaden, framför allt efter att man valde att komplettera direktförsäljningen med att plocka in partnerhjälp.

Läs också: Nu ska AI stöpa om affärssystemen

Och om Jonas Andersson ska blicka framåt säger han att det kommer hända mer bland Microsofts partner, inte minst bland de mindre och mellanstora partnerbolagen.

– Tidigare kunde man vara partner till Microsoft och vara ganska liten. Det fungerar inte längre. Det kostar för mycket för en liten partner att hela tiden vara uppdaterad när man måste kunna så mycket. Det talar emot att små parter kommer att överleva på lång sikt. Men det gäller inte bara Microsoft, utan även SAP och andra stora affärssystem.