Microsoft höjer ambitionsnivån inom internet of things rejält. Hittills har företaget lagt 1,5 miljarder dollar totalt på IoT, skriver Venture Beat, men nu mer än tredubblas det. I ett blogginlägg meddelar Microsoft att man beslutat satsa 5 miljarder dollar, närmare 42 miljarder kronor, på olika IoT-projekt de närmaste fyra åren.

”Vårt mål är att ge varje kund förmåga att förändra sina företag, och världen i stort, med uppkopplade lösningar”, skriver Julia White, chef för Microsofts Azure på bloggen.

Hon skriver också att vi nu börjar se att den exponentiella tillväxt som analytikerna förutspått nu börjar komma igång och pekar på hur managementkonsulten AT Kearney beräknar att IoT till 2020 kommer att ha lett till en global produktivitetshöjning värd nära 2 000 miljarder dollar och 177 miljarder dollar i minskade kostnader.

Läs också: Nu laddar it-jättarna för teknikskiftet – stuvar om för att sätta AI i fokus

Hur Microsoft planerar att använda de nya miljarderna går man dock inte närmare in på. Men chefsanalytikern Merritt Maxim på Forrester Research säger till vår amerikanska systertidning Network World att han tror att de kommer att gå till att exempelvis göra Microsofts molnplattform Azure tillgänglig i fler regioner.

– Hittills har Azure IoT Suite fungerat bra så jag ser den här investeringen som ett sätt att behålla sin position och sin drivkraft på marknaden.

Merritt Maxim tror också att en del av satsningen kan gå till att köpa upp företag.