Enligt Facebooks beräkningar ska det finnas med 55 337 svenska Facebook-konton bland de 87 miljoner konton som analysföretaget Cambridge Analytica olovligen kan ha samlat in data ifrån. Det uppger Facebooks nordiska kommunikationschef Peter Münster till TT i ett mejl.

Av dessa konton ska det dock enbart ha varit tolv stycken som laddat hem den Facebook-applikation som analysföretaget använde för att extrahera uppgifterna, en app som också samlade in uppgifter om användarnas Facebook-vänner.

Läs också: Efter Facebook-skandalen – nu ska Mark Zuckerberg vittna inför kongressen

Uppgifterna som samlats in tros ha använts av Cambridge Analytica för att påverka utkomsten i USA:s presidentval 2016. Enligt Peter Münster har Facebook varit i kontakt med svenska myndigheter för att förhindra liknande händelser inför höstens riksdagsval.

”Vi har hållit möten med både Valmyndigheten och MSB, samtal som kommer att fortgå och som inleddes mer än ett år före valet. För att förhindra oegentligheter vill vi införa flera åtgärder för att skydda politiska partier och kandidaters konton”, säger han till TT.