CLX köper mer i USA

Svenska mobilbolaget CLX Communications, som levererar molnbaserade kommunikationstjänster, gör ytterligare ett amerikanskt förvärv. För ungefär två år sedan köpte man upp sin amerikanska konkurrent Mblox för en knapp miljard. Veckans förvärv, Vehicle Agency som är specialiserat på teknologi inom individualiserade video- och kommunikationslösningar, är inte lika stort. Den här gången betalar CLX 8 miljoner dollar, vilket motsvarar drygt 67 miljoner kronor. De nya tjänsterna ska i första hand säljas genom CLX redan befintliga kanaler.

– Vi är glada och stolta över att affären är klar och välkomnar Vehicles medarbetare och kunder till oss inom CLX-familjen. Dynamisk individualiserad video är ett spännande tillskott till vår produktportfölj som vi avser att lansera inom ramen för CLX hela erbjudande, säger Johan Hedberg, VD för CLX Communications

Lime lever spartanskt

Svenska crm-företaget Lime, som fram till nyligen hette Lundalogik, slukar ännu fler företag. Under 2017 köpte Lime de två bolagen företagen Netoptions och Remote X. Den här gången heter objektet Sparta, ett beslut som motiveras med att man vill stärka sig inom gamification.

Sparta grundades 2013 och har sex anställda. Bolaget hjälper företag att förbättra sina resultat, bland annat genom digitala säljtävlingar på deras onlineplattform. Bland kunderna finns Viasat, Länsförsäkringar och Eon. Det nya gänget kommer att flytta in på Limes Stockholmskontor. Sparta har en namnkunnig ägarskara, där man bland annat hittar Facebooks Nordenchef Martin Ingemansson, Spotifys före detta Europachef Jonathan Forster samt Fishbraingrundaren Johan Attby.

– Limes tillväxt har till allra största del varit organisk sedan starten 1990 och den kommer att fortsätta vara det. När vi gör den här typen av uppköp är det för att fylla på med kunskap för ännu snabbare organisk tillväxt med ännu starkare erbjudanden till marknaden. Det har hittills visat sig vara ett framgångsrecept, säger Limes vd Erik Syrén.

– Integration med crm har alltid varit en del av vår långsiktiga produktvision och strategi, så att få bli en del av marknadsledande Lime är det perfekta steget för vårt företag och vår produkt. Att Lime dessutom delar vår mission att förändra beteenden och arbetssätt hos företag för att hjälpa dem att uppnå sin fulla potential, gör att vi kan behålla samma huvudfokus. Det är vi mycket glada för, säger James Pember, grundare och vd på Sparta.

Comparex slår ihop sina nordiska påsar

Licenskonsulten Comparex slår nu ihop sina fyra olika nordiska dotterbolag till ett gemensamt. Den nya organisationen sjösattes den 1 april, och verksamheterna i Danmark, Finland, Norge och Sverige går numera under namnet Comparex Nordics. Det som beskrivs som kärnan i den nya organisationen är det nordiska serviceteamet som ska jobba mot alla kunder i regionen.

Det blir Sverigechefen Bo Karlstein som kommer att leda det nya nordiska Comparexgänget.

– Våra kundansvariga är glada över att börja diskutera detta med våra kunder i alla fyra länder i regionen, säger han och konstaterar att alla kundrelationer och partnerskap med leverantörer löper på som vanligt.

– Det här är ett viktigt steg för att vi ska bli en servicepartner för våra kunder i hela Norden. Vi kommer att fortsätta vårt arbete med att stödja våra kunder i deras digitala transformation och förbättra deras processer för att gå över till molntjänster, säger Maarten van Monfoort, chef för regionen Northwest Europe på Comparex.

Läs också: Samsung gör rekordvinst i chipp-hysterin

Tieto biter sig fast i Haninge

Tieto har efter en offentlig upphandling tecknat ett nytt avtal med Haninge kommun. Kontraktet, som gäller heltäckande it-tjänster, är värt omkring 18 miljoner kronor och löper över tre år, med möjlighet till förlängning i ytterligare tre år. Bland annat handlar det om drift av applikationer, serverkapacitet, molntjänster, system samt konsultuppdrag för vidareutveckling av tjänster med tillhörande utbildning.

– Haninge kommun behöver moderna it-lösningar som säkerställer att vi kan leverera digitala tjänster som möter de ökade kraven från medborgare och näringsliv. Med det här avtalet tar vi ytterligare ett steg i rätt riktning för att på bästa sätt stötta våra invånare och samtidigt sänka totalkostnaden för all it, säger kommunens it-chef Magnus Strömberg.

– Haninge har en väldigt tydlig strategi för att använda it-tjänster på ett sätt som underlättar vardagen för invånarna. Tillsammans kan vi förenkla arbetet för kommunens anställda och leverera digitala tjänster som bidrar till ett smartare samhälle. Det här avtalet är ett kvitto på att vi lyckas och vi är stolta över det fortsatta förtroendet, säger Mats Brandt, chef för offentlig sektor på Tieto.

A3 kör landstingsnät på hemmaplan

Den norrländska operatören A3 har tagit hem ett ramavtal med Region Västerbotten, som innebär att man ska leverera internet till samtliga kommuner och landsting i Norr- och Västerbotten under de kommande åren. Avtalet förvaltas av AC-Net och IT Norrbotten.

– Det känns jättebra att avtalet är på plats och extra roligt att få verka på A3:s hemmaplan i Norrland säger Patrick Moberg, som ansvarar för Large & Public Accounts på A3.

– Norrbotten och Västerbotten ligger i framkant när det gäller tillgång till uppkoppling genom AC-Nets och IT Norrbottens bredbandsnät och vi känner oss trygga med A3 som leverantör och ser fram emot ett positivt samarbete, säger Eva-Marie Marklund på Region Västerbotten.

Läs också: Nokia drar ner – 353 förlorar jobbet

MultiQ skyltar hemma i Skåne

Sedan tidigare har Region Skåne och Skånetrafiken genomfört en offentlig upphandling kring digital skyltning, där Lundabaserade MultiQ fick tilldelningsbeslutet. Efter att processen har gått igenom överklagandeperiod och avtalsförberedelse har nu avtalet slutligen undertecknats. Upphandlingens utvärderingspris är cirka 54 miljoner kronor under en period på sex år.

Det handlar om tusentals skärmar som ska placeras ut på vårdcentraler, sjukhus, bussar, tåg och stationer. Den nya informationskanalen beräknas få en stor genomslagskraft och nå en betydande del av Skånes befolkning. MultiQ uppger att syftet är att kunna ge både relevant information samt underhållning som gör besöket trevligare och den upplevda väntetiden kortare.

– Vi är väldigt nöjda med att processen gått som förväntat och nu resulterat i undertecknat avtal, i denna mycket viktiga upphandling. I öppen och offentlig konkurrens har vi det starkaste erbjudandet av digital skyltning för vård och publika transporter, säger Lars Pålsson, tillförordnad vd på MultiQ.

Polarcape polar med Paynova

Paynova har skrivit ett samarbetsavtal med konsultbolaget Polarcape. Avtalet löper initialt över ett år och innebär att Polarcape kommer att vara primär leverantör av vissa definierade it-tjänster. Men det är inte bara en ren affär. En del av arvodet, max 2 miljoner kronor, kommer att kvittas mot nyemitterade aktier i Paynova i början av 2019.

Paynova vill främst uppnå ökade skalfördelar genom Polarcapes verksamhet i Makedonien. För Paynova innebär det mer kostnadseffektiv systemutveckling samt en möjlighet att kunna skala upp verksamheten snabbare vid behov.

– Polarcapes fokus ligger på att ge sina kunder flexibilitet och kvalitet inom mjukvaruutveckling. Genom kombinationen av nearshore-utvecklingsresurser och lokala seniora konsulter så kan vi säkra leveranser med hög kvalitet till ett fördelaktigt pris. Vi är övertygade om att detta strategiska partnerskap ger en enastående synergi mellan Polarcapes agila leveransmodel och Paynovas spännande erbjudande, säger Jonas Jakobsson, vice vd på Polarcape.

Läs också: Elgiganten fimpade kontanterna – och det gick hur bra som helst

Cinnober tar in Conscia

Svenska Cinnober, som utvecklar affärskritiska systemlösningar för börshandel och finansiella tjänster, har valt Conscia Netsafe som leverantör av ny nätverksutrustning. Cinnober levererar främst trading- och clearingsystem till aktörer som har extrema krav på affärsfunktionalitet, hastighet och prestanda. Efter en upphandling valdes en nätverkslösning med Cisco Catalyst 9000-switchar samt support från Conscia Netsafe till Cinnobers Londonkontor.

– På Cinnober tillhandahåller och utvecklar vi dagens och framtidens finansiella system ihop med ledande aktörer världen över. Då måste vi också ha framtidens nätverk. Conscia Netsafe och Cisco har övertygat med sina kunskaper och förmågor inom detta område, säger Peter Ekström, ansvarig för Operations på Cinnober Financial Technology

– Cinnober är en fantastisk och innovativ fintechleverantör, definitivt ett företag i framkant som både levererar den senaste teknologin med hög prestanda och säkerhet till sina kunder. Vi är mycket stolta över att få deras förtroende, säger Bengt Lundgren, vd på Conscia Netsafe.