Det här uppger Telia i ett pressmeddelande på måndagsmorgonen. Vd Johan Dennelind tar tillfälligt över som Sverigechef innan företaget hittat en permanent lösning.

Läs mer: Nu vill Telia köpa bolag i Norden

I en kommentar till sin sorti säger Hélène Barnekow:

– Mina år på Telia har präglats av det stora förändringstrycket på telekommarknaden. Och trots en tuff marknadssituation har vi både vuxit vår konsumentaffär och stabiliserat företagsaffären samtidigt som vi genomför ett stort transformationsarbete för att säkra Telia Sverige för framtiden. Jag är stolt över den resan och alla kollegor som jag haft förmånen att arbeta med under dessa år. Jag tror starkt på Telia och jag kommer fortsätta följa verksamheten med stort intresse.

Barnekow började på Telia i april 2014 som chef för affärsområdet Group Commercial. Dessförinnan har hon varit på bland annat Sony Ericsson och EMC. I juni 2015 utnämndes hon till vd för Telia Sverige.

Läs mer: Nu ger sig Telia in i 5g-rejset – här vill de börja bygga

– Hélène Barnekow har initierat ett omfattande förändringsarbete i den svenska verksamheten och accelererat den digitala transformationen av Telia Sverige. Med kunden i fokus har hon även bidragit till vår övergripande resa mot att bli den nya generationens telekomföretag. Hélènes driv och entusiasm har varit en positivt bidragande förändringskraft för företaget. Jag önskar henne allt gott i framtiden, säger Johan Dennelind.