Amazon, Google, Microsoft, Oracle, IBM... alla de stora molnleverantörerna är med och slåss i den jätteupphandling som det amerikanska försvarsdepartementet Pentagon dragit igång.

Upphandlingen som går under namnet Jedi – Joint Enterprise Defense Infrastructure – omfattar både plattformstjänster och infrastruktur i molnet och kontraktet är tänkt att löpa över tio år. Totalt påverkas 3,4 miljoner användare och 1 700 datacenter, enligt Washington Business Journal. 

Läs också: Trump fortsätter hacka på Amazon

Värdet ligger på svindlande 10 miljarder dollar – närmare 84 miljarder kronor, vilket får våra pågående miljardupphandlingar av vårdsystem ute i de svenska landstingen att kännas fjuttiga.

Och inte nog med det – i början av mars deklarerade Pentagon att affären ska gå till en enda leverantör. 

Amazon har av en del bedömare pekats ut som trolig vinnare och Oracles vd Safra Catz ska också ha passat på att framföra sin oro kring det vid en privat middag med president Trump häromdagen. Väl tajmat med presidentens pågående attacker mot Amazon. Vita husets talesperson Sarah Huckabee Sanders har dock gått ut och meddelat att president Trump inte har för avsikt att lägga sig i upphandlingen.

Men även om Amazon har fördelen att deras molntjänster har högsta nivån av säkerhetsklassificering, vilket alla konkurrenter inte har, är det inte alls säkert att de vinner upphandlingen, skriver CNBC. 

Läs också: AWS släpper verktyg för att hemligheter ska förbli hemliga

Leverantörer som IBM, Microsoft och Oracle har redan tidigare arbetat med många myndigheter och för Microsofts del så används deras mjukvara redan brett inom försvaret. Och den mjukvaran fungerar såklart bra ihop med Microsofts moln Azure.

Tidsschemat som Pentagon lagt fram är tajt. Förhoppningen är att komma i mål i slutet av september. 2019 ska de viktigaste tjänsterna, datahantering och avancerad analys vara online och fler funktioner ska läggas till under 2020.