I somras skrev vi om att prylkedjan Teknikmagasinet ansökt om företags­rekonstruktion. Och kedjan brottas fortfarande med stora problem. Tidningen Market konstaterar att bolagets skulder närmar sig 200 miljoner kronor, och det är många av den svenska it-branschens aktörer, inte minst på distributörssidan, som finns med på listan över fordringsägare.

Markets genomgång visar att det totalt är 320 fordringsägare från olika branscher som kräver Teknikmagasinet på pengar. 22 av skulderna är på mer än en miljon kronor. Totalt ligger skulderna på drygt 190 miljoner kronor, där leverantörer har fordringar på 80 miljoner, och de statliga skulderna ligger runt 50 miljoner kronor.

Och det är som sagt tätt bland it-distributörerna på listan.

Läs också: Därför blir elektronikhandeln de stora förlorarna när Amazon kommer

Telekomdistributören Brightstar 20:20 är hårdast drabbad, med en fordran på över 13 miljoner kronor. De andra två på den inte alltför eftertraktade prispallen är tillbehörs­distributörerna Aurora och Tura Scandinavia, båda med fordringar runt 5 miljoner kronor. Trion Despec, Order Nordic och Gandalf ligger samtliga över 3 miljoner kronor.

Market skriver också om det ackordsförslag som nyligen skickades in till Solna tingsrätt. Om det går igenom kan borgenärerna förvänta sig 25 procent av sina fordringar tillbaka.

Tidningen konstaterar vidare att den krisdrabbade kedjan har fått in nytt blod. Det är finansmannen Peter Gyllenhammar, via Peter Gyllenhammar AB, som med stor sannolikhet kommer att ta över ägandeskapet i Teknikmagasinet. Även här krävs det att ackordsförslaget ska gå igenom för att affären med den nuvarande ägaren, riskkapitalbolaget Segulah, ska bli av.

– Jag har, ska jag säga, inte jättedjupa kunskaper om Teknikmagasinet eller branschen, men intrycket jag har fått är väldigt positivt. Företagsledningen känns väldigt duglig och kulturen inom bolaget verkar stark. Inte minst hos medarbetarna. Jag har besökt ett antal butiker, jag har träffat ledningen och även besökt centrallagret i Eskilstuna. Andan jag har mött känns väldigt bra, säger Peter Gyllenhammar till Market.

Läs också: Elgiganten fimpade kontanterna – och det gick hur bra som helst

Han ska dessutom redan ha gått in med 17 miljoner kronor för att stötta Teknikmagasinet, dock med superförmånsrätt, det vill säga att om inte ackordet går igenom har han förtur framför alla andra kreditorer att få sina pengar återbetalda. Den investeringen är så klart en tydlig signal om att han tror på bolaget.

– Vi behöver komma till ett formellt avslut först, men jag har goda förhoppningar om att det ska gå bra. Jag tror verkligen att det finns förutsättningar för att skapa en stabil verksamhet som kan ägna sig åt tillväxt istället för att tvingas till återkommande brandkårsutryckningar, säger han till Market.

Här är bolagen som har miljonfordringar på Teknikmagasinet:
 

Brightstar 20:20 13,5 miljoner kr
Aurora Group 5,0 miljoner kr
Tura Scandinavia 4,8 miljoner kr
Tryg Garanti 4,3 miljoner kr
Despec 3,7 miljoner kr
Order Nordic 3,4 miljoner kr
Gandalf Data 3,3 miljoner kr
Harman Consumer Division Nordic 2,9 miljoner kr
Sennheiser Nordic 2,1 miljoner kr
Fujifilm Nordic 2,1 miljoner kr
lnter Sales 1,9 miljoner kr
Strax sp. zo.o 1,8 miljoner kr
Hong Kong Fontaine Electronic 1,6 miljoner kr
Network Innovation 1,4 miljoner kr
Fondprodukter 1,3 miljoner kr
Aras Kapital 1,3 miljoner kr
Postnord Sverige 1,2 miljoner kr
Macsupport 1,2 miljoner kr
Fora Försäkringscentral 1,2 miljoner kr
Swedeltaco 1,1 miljoner kr
Response Nordic 1,1 miljoner kr
Ingram Micro Mobility 1,0 miljon kr