Fick du inte jobbet du hoppades på? Misslyckades projektet du ledde? Ja, ibland går inte karriären som du vill och för de flesta it-proffs är inte frågan om att det kommer en motgång i deras karriär – utan om när och hur ofta. Här listar vår amerikanska systertidning CIO.com sju tips för att komma tillbaka. 

1. Förstå vad som gick fel

Ofta handlar bakslag i karriären om otillräcklig kunskap, dålig planering, alltför ambitiösa mål eller en kombination av dessa faktorer.

För att lyckas ta sig vidare och använda sig av erfarenheten så är det viktigt att hålla huvudet kallt och tänka objektivt. Handlar det om din personliga prestation eller om att företaget tagit en ny riktning som du inte råder över?

Läs också: Funderar du på att starta eget som it-konsult? Här är sju saker du måste kunna.

– Genom att gå igenom situationen så hamnar du i en bättre sits professionellt och får större förmåga att hantera en liknande situation i framtiden, säger Al Smith, teknikchef på mjukvaruföretaget Icims.

Om det som stoppar dig är en dålig chef, försök byta så du hamnar under en annan chef, och om du inte fick den där tjänsten du sökte – be om feedback.

– Till syvende och sist, adressera alltid problemet, säger Tony Daniello, chef för infrastrukturtjänster på Computer Design & Integration.

Läs också: Nu ska it-jättarnas molntjänster motverka bristen på avancerad kompetens

2. Lägg om kursen

En jobbmässig motgång är det perfekta tillfället att reflektera och omvärdera.

– Bästa sättet att komma tillbaka är att kontinuerligt uppdatera och uppgradera din kompetens, säger Jeff Grace, vd på tjänsteleverantören Neteffect.

– Genom att hålla din kompetens aktuell kan du alltid hitta andra alternativ, antingen i din nuvarande organisation eller någon annanstans.

3. Se bakslaget som en ”förklädd möjlighet”

– En motgång i karriären kan få människor att ställa större frågor till sig själva och att rita om sin utstakade väg, säger Justin Renfroe, affärsutvecklingschef på Origin Code Academy.

Och Brooks Israel, grundare till The Hiring Group, beskriver det som ”en förklädd möjlighet” om den hanteras på rätt sätt.

– Var ödmjuk, äg din egen motgång och fortsätt med din karriär och med ditt liv. 

4. Utforska alla vägar framåt

Oavsett om du stannar hos din arbetsgivare, letar nytt jobb eller funderar på att starta eget så är det viktigt att du undersöker hela spektrumet av dina potentiella karriärmöjligheter. Behandla arbetet med att få nytt liv i din karriär som om det i sig är en karriär, föreslår Choo Kim-Isgitt, marknadschef på Edgewave.

– Det innebär att du måste ägna ansenlig tid på att gå igenom intressanta företag, förstå vad deras behov och krav är och nätverka för att träffa rätt människor.

Tänk också på att utveckla ditt personliga varumärke.

– Gör en poäng av att lära känna människor i andra grupper och vertikaler, hitta möjligheter och prata med de chefer som anställer om dessa möjligheter, säger Jennifer Roddy-Selden, chef för rekryteringsinnovation på Randstad Technologies.

Läs också: Prat på jobbet stör oss rejält – särskilt när vi hör vad som sägs

5. Se till att få opartiska råd

När karriären fått sig en knäck så brukar många instinktivt dra sig undan omvärlden.

– Försök att stå emot den impulsen, behåll ett öppet sinne och var inte rädd för att tala om det som hänt, säger Al Smith.

I stället bör man söka insikter och stöd från en coach eller mentor. Hitta en kollega som du får bra kontakt med och som du kan vara uppriktig emot.

– Vi behöver en person som vi kan prata med. Människor som tror på oss för oss starkare, bättre, hjälper oss att lära och att se ljuset också när vi inte gör det själva, säger Jennifer Roddy-Selden.

6. Följ dina instinkter

Kalla det vad du vill – intuition, vibbar, magkänsla... bry dig om de känslorna för de kan vara ett tecken på att något i din situation är fel och att du bör dra iväg innan det blommar ut till en karriärkrasch.

– Om dina instinkter säger dig att din position eller ditt företag inte går i linje med dina mål och värderingar och det inte finns en förändring till det bättre i sikte – börja se dig om efter ett nytt jobb säger Mickey Mounarath, mjukvaruchef på Affinity Development Group.

Se bara till att gå igenom situationen ordentligt så du inte agerar på en impuls.

– Annars blir du en gnällspik som bara lämnade utan att försöka lösa det problem du gnällde på. 

7. Lägg det som hänt bakom dig

– Du måste ta saker som de kommer och arbeta för att övervinna utmaningar. Se bara till att du lär dig varje gång och blir bättre, säger Jennifer Roddy-Selden.

Att försöka nå framgång innebär alltid en risk. Inse att om du tar risker så får du också bakslag som kan övervinnas genom enveten ansträngning.

Artikeln är tidigare publicerad i april 2018.