AMD har rest sig från de senaste årens kräftgång och det senaste året har denna ständiga utmanare vunnit tillbaka marknadsandelar.

När de förra året släppte sina Ryzen-processorer så var det första gången på flera år som de kom med produkter som kunde ge Intel en verklig match.

– 2017 var en vändpunkt för AMD, då vi omformade vår produktportfölj, levererade 25-procentig försäljningsökning, ökade bruttomarginalen och uppnådde lönsamhet för helåret, kommenterade vd Lisa Su företagets bokslut.

Redan nu lanserar de nästa generation Ryzen-processorer för desktops.

Läs mer: Sanslöst tryck på chippmarknaden – 25-procentig ökning för ständiga utmanaren

Och underdogen har fått självförtroende. Det visar inte minst vice vd Jim Anderson stora ord inför lanseringen den här veckan. De nya processorerna ska skapa ”en snabbare och smidigare datorupplevelse för gamers, kreatörer och hårdvaruentusiaster”.

– Med den här andra generationens Ryzen-processorer har vi tagit allt det som gjorde originalet banbrytande och gjort det bättre, bra prestanda kombinerat med avancerad teknik för att leverera en fantastisk upplevelse för våra mest krävande användare.

De här modellerna finns redan tillgängliga för förhandsbeställningar, men alla detaljer är inte offentliggjorda, utan kommer vid den stora lanseringen på torsdag.

Det kommer i alla fall fyra nya andra-generationens Ryzen-chipp. Ett par processorer (Ryzen 7) med åtta kärnor och 16 trådar. Två olika modeller av Ryzen 5 har sex processorkärnor och tolv trådar.

Prisintervallet sträcker sig från 199 dollar för den billigaste Ryzen 5-processorn till 329 dollar för den mest avancerade Ryzen 7.

Mer information om de nya produkterna finns här.

De här lanseringarna syftar till att AMD ska kunna behålla det momentum de faktiskt fått på marknaden, sedan Ryzen lanserades första gången, för ganska precis ett år sedan.

Nyhetssajten Tom’s Hardware visar på att AMD det senaste året, sakta med säkert, vunnit marknadsandelar på CPU-marknaden. Från 9,9 procent fjärde kvartalet 2016 till 12.0 procent motsvarande kvartal 2017. Detta enligt analysföretaget Mercury Research, som är specialiserat just på komponentmarknaden. Siffrorna gäller den totala desktop-marknaden.

Trenden är klart uppåtgående.

Läs mer: Linus Torvalds sågar Intels patchar mot Meltdown och Spectre: ”f*cking insane”

Intel däremot tappade till 87,8 procent. Totalt såldes 96 miljoner desktop-processorer under året.

Och även om Intels försprång fortfarande är stort, så har dominanten all anledning att slänga en blick i backspegeln. Som Techworld tidigare skrivit laddar jätten också av allt döma för nya produkter som ska möta just Ryzen. 

Processorkriget går in i nästa fas.