Netnordic köper Efftel

Den norska systemintegratören Netnordic fortsätter köpa på sig bolag. Det senaste förvärvet är telekombolaget Efftel, med vilket Netnordic hoppas stärka upp sin kommunikationssida.

– Vi är mycket nöjda med att förstärka vår totala portfölj inom kommunikations­lösningar. Netnordic förstärker med detta uppköp erbjudandet av cloudtjänster inom telekom och understödjer samtidigt ambitionen om att ta en ledande position på den svenska marknaden, säger koncernchef Jarl Øverby, som konstaterar att Efftel har en stolt historia och en solid teknisk plattform, och kommer att passa väl in i en större koncern.

– Vi arbetar kontinuerligt med att öka värdet av tele­kommunikations­lösningar och säkerställer att vår bredd som systemintegratör, med tillhörande kompetensområden, ger våra kunder optimala lösningar. Det är viktigt för oss att ytterligare stärka vårt erbjudande inom cloud då denna marknad växer snabbt.

Netnordic anställde nyligen Joakim Harging som ny vd för Netnordic Communication, och den uttalade ambitionen är att fortsätta växa i Sverige.

– Genom att bli en del av Netnordic ser vi fram emot att öka vår kapacitet och få en större möjlighet att utnyttja vår tekniska plattform, kompetens och engagemang. Vi har i säljprocessen ytterligare stärkts i vår övertygelse om att Netnordic är den rätta ägaren för att bidra till framtida tillväxt. Vi kommer att fortsätta vårt samarbete med agenter, återförsäljare, operatörer och ser fram emot att göra ett stort avtryck på den svenska telekommarknaden, säger Efftels vd Mats Sandvik.

Jeeves köttar på

Svenska Köttföretagen väljer Jeeves som affärssystem och plattform för fortsatt utveckling av sin köttproduktion. Processen för beslutet har, enligt Jeeves, varit lång och konkurrensen mycket hård, framförallt från det man kallar ”en global erp-leverantör”.

– Genom närhet och förståelse för de faktiska behoven har Jeeves bevisat att de är en mycket stark aktör som det är enkelt att samarbeta med, säger Anneli Vidjelid, administrativ chef på Köttföretagen om beslutet.

Svenska Köttföretagen är ett bransch- och utvecklingsbolag som ägs av de största slakterierna i Sverige. Bolagets roll är bland annat att verka för en växande, lönsam svensk köttproduktion som är klimatsmart och stödjer god hälsa. Den nya affärssystemslösningen består av Jeeves ERP version 5, med Jeeves egen integrerade e-handelslösning Jeeves E-Sales. Eftersom administrationen kommer att skötas centralt från Skövde, blir en flerbolagslösning en viktig del av installationen.

– Jeeves är byggt som en flerbolagslösning i standard, och är därför väl utvecklat, säger Anna Abelsson, projektledare och controller i shared service-centret i Skövde.

Läs också: Färre döda kalvar med uppkopplade kor

City Network öppnar stacken

Det svenska molnföretaget City Network, vars infrastrukturtjänster baseras på Openstack, lanserar nu sitt utbildningsprogram City Cloud Academy.

– Intresset för att gå över mot en molnbaserad it-infrastruktur baserad på open source är idag högre än någonsin, och vi ser dagligen exempel på företag som tar klivet. Samtidigt är det fler som vill dra nytta av den ökade flexibiliteten och skalbarheten som molntjänster medför men som ännu inte genomfört förflyttningen. Ofta handlar det om att organisationerna behöver mer kunskap inom området. Här vill vi vara en katalysator och hjälpa till med den kunskap som vi har. Därför känns det mycket bra att vi idag lanserar City Cloud Academy, säger Johan Christenson, vd och grundare av City Network.

Läs också: Skalp för svensk molnleverantör – SBAB blir första banken

Acando nästa för Academy

Academic Works dotterbolag Academy har glada dagar just nu. Senast i raden att hoppa på dess utbildningar är konsultbolaget Acando. Uppdraget nu består i att intensivutbilda systemutvecklare. Under utbildningen får deltagarna inte bara lära sig programmering utan även grunderna i konsultyrket, som hur man ställer rätt frågor och gör rätt saker för kunderna.

– För oss är tekniken inte bara en möjliggörare utan mer av en accelerator för att kunna stötta framtidens kundbehov och beteenden. Därför letar vi efter tekniskt kunniga medarbetare som även har en förståelse för mänskligt beteende och hur organisationer fungerar, vilket kan vara en utmaning. Nu tar vi hjälp av Academy för att säkra kompetensförsörjningen och få in nytt blod i företaget, säger Carl Tottie, ansvarig för Digital Execution på Acando Business Design Studio.

– Medarbetarnas personliga förmågor, inte bara deras tekniska kompetens, blir allt viktigare i it-branschen. Det är ett synsätt som präglar hela vår rekryteringsprocess och utbildningsform. Hos Acando är förståelsen kring användarbeteende särskilt viktigt, vilket gör att detta område kommer att påverka alla delar av programmet. Det blir ett snabbspår för rätt deltagare att byta karriär till en expert inom morgondagens digitala utveckling där människan står i fokus, säger Micael Holmström, vd på Academy.

Epicenter går på export

Samlingsplatsen Epicenter expanderar nu sin verksamhet till Amsterdam, där man öppnar ett innovationshus. I samband med öppningen blir Epicenter också partner till techbolaget Edge Technologies, som prisats som utvecklare av den mest hållbara och smarta byggnaden i Europa. De första medlemmarna i Epicenter Amsterdam flyttar in under maj månad.

– Vi hoppas att Epicenter kan skapa en kreativ arena för digital innovation som bidrar till ökad tillväxt i Amsterdam på samma sätt som i Stockholm. Ett nytt Epicenter i en ny stad skapar också fantastiska möjligheter för våra medlemmar att växa och utvecklas. Etableringen i Amsterdam ger våra 4 000 svenska medlemmar en landningsbana för etablering i Benelux. Tillsammans med Edge Technologies skapar vi en miljö, ett digitalt innovationshus, som man inte hittar någon annanstans, säger Patrick Mesterton, medgrundare och vd på Epicenter.

Köper ännu mera boenden

Lägenhetshotellkedjan Forenom fortsätter satsa i Stockholm. Nu köper man kollegan Apartment HS, som har drygt 500 lägenheter för företagskunder i Storstockholm. Båda bolagen är specialiserade på att erbjuda boendelösningar för tillfällig arbetskraft från andra delar av landet eller världen.

Läs också: Nytt jättebygge ska hjälpa konsulter mot bostadsbristen

– Det viktigaste i vår verksamhet är det ömsesidiga förtroendet mellan oss och våra intressenter, byggt genom långsiktiga relationer. Vi valde Forenom baserat på deras långa nordiska erfarenhet, men också för att vi delar samma värderingar och mål för att utveckla verksamhetsområdet, säger Kathinka Silfverhielm, vd för Apartment HS.

Efter köpet av Apartment HS kan Forenom nu erbjuda 1 800 olika hotellägenheter eller fristående lägenheter. Forenom uppger att man nu har 25 procent av marknaden för fristående lägenheter riktat mot företagsmarknaden i Stockholm.

– Vårt mål är att bli Nordeuropas största leverantör inom långtidsboende. I Sverige är vårt nästa mål att utöka vårt utbud av budgetlösningar i form av hostels, speciellt utformade för affärsbehov, säger vd Mats-Erik Lidström.