Svenska Yubico är främst känt för sin tvåfaktorsinloggning som använder en usb-sticka. I höstas var bolaget, som sedan tidigare bland annat har avtal med Google och Dropbox, med på Microsofts stora konferens Ignite.

Nu presenterar Yubico nästa steg i samarbetet med Microsoft. Eftersom bolagets nya säkerhetsnyckel stöder säkerhetsstandarden Fido2 kommer den att kunna användas för såväl Windows 10 som för användare i Azure Active Directory. I dagsläget är det dock i begränsad skala för kunder inom Microsoft Technology Adoption Program.

Läs också: Så funkar tvåfaktorsinloggning – slå på det genast

Den konkreta innebörden av att Microsoft använder det svenska bolagets teknik är att anställda eller kunder med rätt behörighet kommer att kunna logga in utan lösenord genom att istället använda säkerhetsnyckeln.

Stina Ehrensvärd
Stina Ehrensvärd.

– Microsofts Fido2-implementering med hjälp av vår säkerhetsnyckel är bara början på en lösenordslös värld. Det finns inga gränser för vart den här tekniken kan ta oss. Lösenord har länge varit ett smärtsamt problem för både individer och organisationer, men nu har vi utvecklat en enhetlig öppen standard som äntligen kan lösa problemet i stor skala, säger Yubicos vd och grundare Stina Ehrensvärd.

– Lösenordslös inloggning innebär en massiv förändring av hur miljarder användare, såväl företag som konsumenter, på ett säkert sätt kommer att logga in på sina Windows 10-enheter och autentiseras till sina Azure Active Directory-baserade applikationer och tjänster. Vi är glada att jobba tillsammans med Yubico för att få bort lösenorden, säger Alex Simons, chef för programhantering på Microsofts affärsområde Identity.