Larmen om kompetensbrist inom it ljuder numera ständigt. Men även om de flesta it-kompetenser är eftertraktade finns det några nyckelförmågor som är lite mer efterfrågade. It-rollerna kommer också att förändras för att anpassa sig till det nya landskapet.

Vår amerikanska systersajt CIO.com har listat vad som krävs för att vara riktigt i ropet de närmaste tre till fem åren.

Utvecklare är fortfarande kungar

Även om så kallade low code-verktyg, som tillåter även andra än professionella utvecklare att vara med och bygga applikationer, blir allt vanligare så fortsätter utvecklare att vara hett åtrådda. Företag i alla branscher behöver utvecklare för att klara den digitala omställningen.

Företagen kommer också att ha ett växande behov av vissa specifika programmeringsspråk enligt de experter CIO.com talat med – i första hand handlar det om C++, Django, Javascript, Python, R, Ruby och Ruby on Rails. Också de som kan bygga och integrera med hjälp av api:er står högt på önskelistan.

Och som vanligt är det de som klarar mer än bara att koda som är vinnare. Jason Hayman, marknadsundersökningschef på it-bemanningsföretaget Teksystems framhåller att utvecklare också behöver testkunskaper och kunskap om olika devopsverktyg som Chef, Docker, Git och Puppet.

Och det finns också en förväntan om att utvecklare blir mer av fullstackutvecklare i framtiden konstaterar Tim Herbert, forskningschef på den globala it-branschorganisationen Comptia. De behöver förstå molnprogrammering, maskininlärning och hantera sådant som Mongo DB för Hadoopdatabaser.

Läs också: Han tar över it-rodret i Uppsala – här är cio:erna som byter jobb

Nya roller växer fram

Comptia listar 14 nya typer av it-jobb i sin rapport 2018 IT Industry Outlook. Det handlar om roller som krävs för att kunna utnyttja teknik som ännu bara börjat användas i liten skala ute i företagen.

Bland de nya rollerna finns sådant som maskininlärningstränare, AI-utvecklare, blockkedjeutvecklare och robotikingenjörer.

Och i en rapport från Teksystems, 2018 IT Forecast report konstateras att IoT, AI, maskininlärning, automatisering och digital marknadsföring är på ”radarn som kritiska investeringar för att kunna fortsätta transformera affären”.

Det kräver i sin tur ett antal förmågor enligt Jason Hayman – från att kunna skriva algoritmer till att ha erfarenhet av att jobba med hantering av data, till exempel med Hadoop.

It-säkerhetsproffs – behövs alltid

Att it-säkerhetsproffs är bland de mest efterfrågade specialisterna är inget nytt och behovet tycks aldrig sina. I gengäld förustpås de öka rejält i takt med att volymen och komplexiteten i systemen ökar.

Så gapet mellan tillgång och efterfrågan lär bara bli större de närmaste åren. 2022 beräknas 1,8 miljoner it-säkerhetsspecialister saknas globalt enligt en rapport från den internationella certifieringsorganisationen International information systems security certification consortium.

Läs också: Chefer mest nöjda med aktivitetsbaserade kontor

Nyckelkompetenser inom säkerhetsområdet är sådant som identitets- och behörighetshantering, penetrationstestning, riskanalys och säkerhetsbedömningar enligt Tom Bakker, chef för teknikspecialistgruppen på bemanningsföretaget Lasalle Network.

Behov av kompetens för datahantering

Även roller för att hantera alla data växer fram de närmaste åren. Det handlar om ett behov av flera olika kompetenser som dataanalys, maskininlärning och AI och experterna förutspår ett sug efter specialister inom big data databasadministratörer, databasutvecklare och databasarkitekter.

– Hajpen kring AI och ökad automatisering skapar ett behov av dataanalytiker och människor som klarar att hålla igång motorn och hantera alla data som strömmar fram, säger Stephen Zafarino, rekryteringschef på Mondo.

Det kommer att behövas personer med kunskap om SQL och verktyg för datavisualisering så väl som personer som vet hur man samlar, tvättar, analyserar och presenterar data.

Den här artikeln är tidigare publicerad i april 2018