CLX hämtar vd på Tobii

Oscar Werner blir ny vd och koncernchef på det svenska storsatsande mobilbolaget CLX Communications. Han kommer närmast från en position som affärsområdeschef för Tobii Tech, den affärsenhet inom Tobii som riktar sig mot VR, AR samt marknaden för datorer och smarta telefoner. Oscar Werner tillträder sin nya befattning den 1 september.

Oscar Werner
Oscar Werner.

– Oscar Werner har en lång och bred erfarenhet från kommunikationsbranschen. Vi arbetade tillsammans under åtta år på Mblox och jag känner honom väl. Jag ser honom som en idealisk person att ta CLX till nästa nivå, säger den nuvarande vd:n Johan Hedberg om sin efterträdare.

– CLX verkar på en dynamisk och snabbrörlig marknad med nya, spännande tillväxtmöjligheter. I samråd med CLX nuvarande vd Johan Hedberg och övriga grundare har styrelsen beslutat att tiden är mogen för en ny vd att ta vid, säger styrelseordförande Erik Fröberg och hyllar den nya vd:ns företrädare.

– Johan Hedberg är en av CLX grundare och har som vd betytt oerhört mycket för företagets framgång. Han har haft ledande roller inom CLX från starten till bolagets nuvarande position som ett börsnoterat och världsledande bolag på den snabbt växande marknaden för molnbaserad kommunikation. CLX intäkter har växt från cirka 800 miljoner kronor för två år sedan till 3 miljarder kronor i slutet av 2017. Johan har haft en avgörande roll för att uppnå den organiska och förvärvsdrivna tillväxten och vi är tacksamma för hans fortsatta engagemang och ledarskap.

– CPaaS-marknaden beräknas uppgå till minst 6 miljarder dollar år 2021. Branschen rör sig från fristående kommunikationslösningar för textmeddelanden och röst-, video- och datatjänster mot helt integrerade lösningar för kundkommunikation och IoT-teknologi. CLX är en nyckelspelare i branschen, med många av de största amerikanska teknikföretagen som kunder, och är väl positionerat för att leda detta skifte. Det här är verkligen en dynamisk tid i CLX historia och jag är stolt och glad över att nu få leda CLX, säger Oscar Werner själv om det nya uppdraget.

IP-Only snor från rivalen

Regina Donato Dahlström kliver in som ny affärsområdeschef för IP-Only Enterprise, som bildades i februari i kölvattnet av storaffären mellan DGC och IP-Only.

Regina Donato Dahlström.
Regina Donato Dahlström.

Hon kommer närmast från rivalen Telia, där hon varit vd på mobiloperatören Halebop. Redan 2000 började hon dock jobba på Telias driftcentral för ip-nät, och sedan dess har. Sedan dess har Regina Donato Dahlström jobbat på den internationella wholesalemarknaden, varit affärschef på Skanova, teknikchef för Bredband och affärschef för Datacom. Hon börjar på IP-Only den 1 augusti och kommer att rapportera till vd och koncernchef Frida Westerberg, samt även ingå i koncernledningsgruppen.

– Jag är oerhört stolt och glad över att ha fått förtroendet att leda IP-Only Enterprise. IP-Only är ett spännande företag, med driven affärskultur och med ett djupt tekniskt kunnande. Jag känner mig enormt taggad och ser fram emot att ta mig an utmaningen, säger hon.

– Jag är väldigt glad att ha Regina med i teamet. Regina har en gedigen erfarenhet av vår bransch och stor kompetens kring vår affär. Hon har ett inkluderande och strategiskt ledarskap, och det driv och energi som krävs för att IP-Only Enterprise ska tillvarata alla de affärsmöjligheter som finns på marknaden, säger Frida Westerberg, vd och koncernchef för IP-Only om sitt nytillskott.

DGC har alltså delats upp i två delar, där datakom- och telefoniverksamheten tillsammans med IP-Onlys företagsdel blev IP-Only Enterprise. It-driftverksamheten ligger dock kvar hos DGC. Den delen kommer nu att drivas vidare av vd Jörgen Qwist. Det sker utanför IP-Only, men med samma ägare i EQT.

– Jag välkomnar Regina som affärsområdeschef för IP-Only Enterprise och säger grattis till ett fantastiskt roligt jobb. Det är en ynnest att få jobba med alla superduktiga medarbetare från både DGC och IP-Only. Båda bolagen har gjort en unik resa på den svenska datakommarknaden, och tillsammans kan IP-Only Enterprise nu skapa ny historia, säger Jörgen Qwist.

Tietos cdo till Dustin

Alexandra Drevenlid, som plockades in av konsultjätten Tieto i rollen som digitalchef, meddelar nu att hon lämnar bolaget efter bara ett och ett halvt år. Istället tar hon klivet över vattnet, från Tietos kontor i Värtahamnen till Dustins i Nacka. På Dustin kommer hon att ingå i koncernledningen samt ha ansvar för erbjudandet inom tjänster och lösningar. Innan Tieto var hon teknikchef på Tele2, där även Dustins vd Thomas Ekman har ett förflutet.

Alexandra Drevenlid.
Alexandra Drevenlid.

– Jag är mycket glad att Alexandra kommer att förstärka vår ledningsgrupp. Hon kombinerar ett starkt ledarskap med en djup kompetens inom it och teknik och har det som krävs för att ta Dustins erbjudande inom tjänster och lösningar till nästa nivå. Alexandra har också erfarenhet av att leda stora nordiska organisationer, säger Thomas Ekman om sin nygamla kollega.

Hon kommer att tillträda sin nya roll senast under oktober.

– Dustin är ett starkt bolag som befinner sig i ett spännande skede där man bygger vidare på sitt ursprung i e-handeln genom att stärka erbjudandet inom tjänster och lösningar. Jag kommer få en möjlighet att dra nytta av min långa erfarenhet av tjänster inom it och telekom och ser väldigt mycket fram emot att få vara med och fortsätta utveckla Dustins erbjudande, säger Alexandra Drevenlid.

Förre IFS-vd:n till Tacton

Svenska mjukvarubolaget Tacton Systems, som levererar lösningar inom CPQ, Configured Price Quote, har gjort klart med en ny styrelseordförande. Det är britten Alastair Sorbie, som nyligen lämnade rollen som vd på affärssystembolaget IFS, som inte verkar kunna få nog av svenska bolag.

Alastair Sorbie.
Alastair Sorbie.

Alastair Sorbie ersätter Lars Dybkjær, som är partner på GRO Capital, och som har varit tillförordnad styrelseordförande sedan december. Lars Dybkjær kommer håller sig dock kvar i styrelsen.

– Alastair är en mycket framgångsrik och framgångsrik företagsledare och jag är glad att han valt att komma till Tacton. Hans historik i mjukvaruvärlden och hans förståelse för tillverkningsindustrin kommer att bli en enorm tillgång när vi fortsätter expandera globalt på CPQ-marknaden, lyder de välkomnande orden från Tactons vd Frederic Laziou.

– Jag ser väldigt mycket fram emot att få den här rollen i ett företag med så stor potential och att arbeta med Frederic Laziou och hans team. Tillverkningsindustrin förändras snabbt, och Tacton tar itu med de förändringarna på nya, innovativa sätt som kommer att gynna alla, såväl kunder som aktieägare, säger Alastair Sorbie.

Han ska kränga färgglada lurar

Tobias Ekman blir vd för Happy Plugs i USA, som är hörlursbolagets största marknad. Han kommer även att ta rollen som global försäljningschef. Han kommer senast från en roll som ansvarig för Global Sponsorship på Live Nation Entertainment och har varit baserad i Los Angeles de senaste fyra åren. Han är även medgrundare och delägare till Happy Plugs samt har suttit i bolagets styrelse sedan starten 2011. Han kommer vara baserad i Los Angeles för det nya uppdraget.

Tobias Ekman blir vd för Happy Plugs.
Tobias Ekman blir vd för Happy Plugs.

– Jag är väldigt glad att Tobias Ekman har bestämt sig för att vara en del i vårt starka och dynamiska team. Vi har arbetat tillsammans i hans roll som styrelseledamot i Happy Plugs och jag ser fram emot att arbeta med Tobias i en operativ position för att utveckla vårt erbjudande både på befintliga och nya marknader. Han kommer att arbeta för att öka försäljningen och bygga partnerskap för våra två märken Happy Plugs och Yevo, säger vd Christina Tillman.

– Det känns fantastiskt att välkomna Tobias till Happy Plugs. Jag är övertygad om att Tobias kommer fortsätta att vidareutveckla våra varumärken på global nivå med sin erfarenhet såväl som hans kreativa och banbrytande tillvägagångssätt, säger grundaren Andreas Vural.

– Jag är verkligen imponerad av vad Andreas Vural har byggt under de senaste sju åren. Happy Plugs har ett enormt värde och potential runt om i världen. Känns fantastiskt att kunna ägna all min energi åt Happy Plugs och tillsammans med ledningsgruppen och Scope kunna fortsätta vår snabba globala tillväxt, säger Tobias Ekman.

Atea byter huvudstadsgeneral

Linus Wallin.
Linus Wallin.

Linus Wallin, som har varit på Atea sedan 2010, har tagit över som chef för Ateas försäljningsmässigt största region, Stockholm. Sedan dess har han även tagit plats i ledningsgruppen. Han tillträdde sin nya roll den 1 mars och ersätter Bo Ringdahl, som istället blir affärsansvarig inom Ateas nya satsning Atea Innovation.

– Vi är ett innovativt företag och vi är ständigt på jakt efter nya talanger. Nu ser jag fram emot att bygga det bästa laget med medarbetare som brinner för sitt jobb, trivs med snabba förändringar och som kan hjälpa våra kunder ta nästa steg på deras digitaliseringsresa, säger Linus Wallin.

Advenica flyger in en officer

Heléne Bittmann blir ny svensk försäljningschef för Advenicas fokusområde National Security, som omfattar försvarsindustrin, underrättelsetjänster, säkerhetstjänster samt myndigheter som hanterar information kopplad till nationella intressen.

Heléne Bittmann
Heléne Bittmann.

Hon har mångårig erfarenhet som officer inom Flygvapnet, där hon innehaft en rad olika befattningar på både förbands- och högre stabsnivå, bland annat som projektledare för flera utvecklingsprojekt. Närmast kommer hon dock från Saab, där hon den senaste tiden verkat som säljchef och landcshef med fokus på delar av den europeiska marknaden. Tidigare har hon även arbetat inom Saabs affärsområde Surveillance/Electronic Warfare Systems.

– Cyberhotet är reellt och måste tas på allvar. Advenicas erbjudande är inte bara högaktuellt utan också unikt ur säkerhetssynpunkt. Här finns dessutom ett starkt, engagerat och sammansvetsat team, vilket är avgörande för att skapa de långsiktiga och förtroendeingivande relationer som våra kunder förutsätter. Advenica skapar med sin produktportfölj de bästa förutsättningar för att våra nationella intressen ska kunna skyddas. För mig personligen känns detta enormt motiverande att arbeta med. Jag ser fram emot att utveckla företaget och marknaden tillsammans med teamet, säger Heléne Bittmann.

– Detta är en strategiskt mycket viktig rekrytering för Advenica. Vi är inne i en expansiv fas med högt försäljningstryck både i Sverige och internationellt. Heléne Bittmanns nätverk, ledarkvaliteter och kunskap om såväl militär som politisk planering är en stor tillgång för vår fortsatta tillväxt, säger Advenicas vd Einar Lindquist.

IT-Total tar driftchef från Cygate

Mattias Arnersten.
Mattias Arnersten.

Mattias Arnersten är ny driftchef på IT-Total. Han kommer närmast från Cygate och en tjänst som chef för Cloud Operations, där han under de senaste åren var delaktig och drev Cygates förändringsresa mot drift och tjänsteleverans. Mattias har även sedan tidigare erfarenhet från kundsidan där han i flera roller upphandlat och kravställt it och drifttjänster som teknikchef på Bonnier Gaming Group och driftchef på Travellink. Han kommer även att ingå i IT-Totals ledningsgrupp.

– Att Mattias blir en del av IT-Total känns väldigt bra. Jag är övertygad om att han blir en positiv kraft i bolaget och ledningsgruppen och att han tillsammans med driftavdelningen kommer att stärka och utveckla den positiva trend som vi har haft de senaste åren, säger vd Christer Alm.

– Jag ser fram emot att bidra med min erfarenhet och drivkraft i IT-Totals resa att bli en av Sveriges ledande driftleverantörer med fokus på säkerhet och kvalitet. Som ett led i detta kommer vi bland annat att se över våra processer, rutiner och certifieringar för att ytterligare kvalitetssäkra och förbättra vårt tjänsteutbud mot våra kunder, säger Mattias Arnersten.