Trion Daimler, Audi och Volvo Cars är de första stora bilmärkena att haka på den kinesiska moln- och e-handelsjätten Alibabas AI-lösning, som går under det lätt övertydliga namnet AI+Car.

Med hjälp av AI-lösningen kopplas kunderna ihop med Alibaba AI Labs röstassistent Tmall Genie. Enligt Alibaba är det här en början på biläventyret, där man hoppas kunna samarbeta med fler bilmärken framöver.

Bolagets forskningsinstitut AI Labs drogs igång under fjolåret och med hjälp av den nya AI-lösningen ska de bilägare i Kina som har uppkopplade bilar kunna kolla bilens status via sin smarta högtalare, eller se till att vissa saker görs.

Läs också: Experter om Teslas produktionsproblem: ”De gör om 30 år gamla misstag”

Bland annat ska man kunna kolla att bilen är redo att köra, att dörrarna är låsta eller om fönstren är öppna, samt veta var bilen befinner sig och läsa av bränslenivån. Det ska även gå att göra en enklare statuskontroll på bilen, det vill säga hålla koll på att fordonets olika delar, som exempelvis motorn och batteriet, är i gott skick.

Och de enkla uppdrag som som ska gå att genomföra med hjälp av röststyrningen är exempelvis att låsa dörrarna, sätta på luftkonditionering, planera färdväg eller beräkna restiden.

Läs också: Svenska handlare har ögonen på Amazon – vad händer när jätten kommer hit?​​​​​​​

Enligt Alibaba kommer kunder till Volvo Cars, Mercedes-Benz Connect och Audi Connect inom kort kunna ta del av de nya tjänsterna.

– Förutom hemmet och kontoret är bilen det ställe där de flesta befinner sig längst tid och genom att vara uppkopplade kan vi se till att det blir en viktig tid. Att identifiera hur vi kan hjälpa folk i bilen med Tmall Genies egenskaper är av högsta prioritet för oss. Vi är stolta över att samarbeta med viktiga biltillverkare som Daimler, Audi och Volvo Cars för att driva på utvecklingen av smarta fordon i Kina, säger Lijuan Chen, chef för Alibaba AI Labs.

Läs också: Nu blickar kinesiska jätten Alibaba mot Norden: ”vi ser stora möjligheter”

Sedan lanseringen i juli 2017 har Alibaba sålt mer än två miljoner exemplar av Tmall Genie i Kina. Idag är den, enligt bolaget, uppkopplad till mer än 45 miljoner smarta hem-enheter och totalt har de enheterna genomfört över 900 miljoner uppdrag. Inom röststyrningsområdet samarbetar Alibaba idag med mer än 100 varumärken. Utöver bilindustrin finns partner inom flygindustrin, utbildning, musik och underhållning, hotell, vårdhem och hushållsapparater.

Under förra månaden lanserades även Ali Genie 2.0, som utrustat röststyrningsenheten med visuell igenkänningsförmåga, så att den nu även kan skanna och läsa böcker och exempelvis etiketter på olika medicinprodukter.