Intels och AMD:s processorer har länge dominerat på datormarknaden. Men i takt med de nya krav som artificiell intelligens ställer har landskapet börjat förändras och Nvidia har blivit dominerande på AI-sidan med sina grafikprocessorer. Med sina tusentals kärnor kan de göra otroligt många fler saker samtidigt än vanliga processorer som bara har ett fåtal kärnor.

Läs också: Svenska handlare har ögonen på Amazon – vad händer när jätten kommer hit?​​​​​​​

Men inte heller Nvidias chipp är tillräckliga när it-jättarna ger sig in i kampen om AI. I dagarna lanserade den kinesiska jätten Alibaba en egen AI-processor som ska kunna användas i applikationer som bildanalys och maskininlärning, och som ska användas i Alibabas molntjänster.

Google har sedan tidigare tagit fram en AI-processor, TPU, som används bland annat i Googles Alpha Go som sopade banan med världens ledande go-spelare.

Facebook håller på att sätta ihop ett team för att utveckla egna chipp, Microsoft arbetar med AI-chipp för nästa generations Hololens, Tesla utvecklar egna chipp ... Ja, listan kan göras lång.

– Alla är inte helt egna processorer – många bygger på Nvidiachipp som specialanpassas, säger Patrik Löwendahl, teknik- och innovationschef på Avanade.

Läs också: Nu går det att hyra superchipp för AI på Googles molnplattform

Men hela trenden handlar om att det helt enkelt inte räcker med standardprocessorer när det gäller AI.

– De här företagen upplever att de måste begränsa arkitekturen om de använder dem som är byggda för generella användningsområden. Det bromsar deras innovation.

Dessutom är det svårare för dem att positionera sig om de använder sig av samma chipp som alla andra.

– De vill ju komma först och då vill de inte begränsas av minsta gemensamma nämnare. Men samtidigt är det dyrare att inte använda de standardchipp som redan finns på marknaden, säger Patrik Löwendahl.

Finanstidningen Barron's pekar också på att det också handlar om att it-jättarna helt enkelt tror att de är bättre än chipptillverkarna när det gäller AI. När det handlar om chipp för maskininlärning så baseras de på algoritmer och data, och där har de bättre kunskap om än chipptillverkarna, skriver tidningen.

Men alla gör inte samma val. Patrik Löwendahl konstaterar att Volvo samarbetar med Nvidia i sitt arbete med självkörande bilar.

– Det är en avvägning man måste göra ur ett affärsperspektiv: när man ska använda någon annans kompetens och när man ska bygga den internt, som exempelvis Microsoft har bestämt sig för att göra. Jag tror det beror på att man vill vara så hårdvarunära som möjligt med sin mjukvara och att man inte vill sourca ut det – men det är en spekulation.

Läs också: Inga självkörande bilar utan Nvidia – chipptillverkaren styr AI-världen

Trots att allt fler alltså skräddarsyr sina chipp är Nvidia fortfarande relativt ohotat inom grafikprocessorer med en marknadsandel runt 70 procent – och där just segmentet kring AI är det som växer snabbast. Och varken Google eller Alibaba överger Nvidia trots egna satsningar.

– Än så länge är de så stora och har stora samarbeten så de klarar sig nog bra. Men det vi ser nu är ju en ny chippmarknad som öppnas där Nvidia leder i dag, men det finns ju andra som säkert kommer att ge sig in.

Och då handlar det inte bara om de gamla veteranerna Intel och AMD, som båda gett sig in i grafikprocessorracet, utan det finns också utmanare i Silicon Valleys startupmiljö.

Techcrunch har tidigare rapporterat om att inte mindre än sju av dem lyckades dra till sig stora investeringar från riskkapitalister förra året och en av dem, Cerebras, värderades då till nära 900 miljoner dollar, nästan åtta miljarder kronor.

Allt pekar mot att kampen om den nya AI-chippmarknaden hårdnar.