I oktober tog Ikea ett stort kliv i sin e-handelssatsning när man öppnade ett lokallager utanför Stockholm, varifrån e-handelsleveranserna i huvudstadsregionen ska ske. Nu är bolaget redo för nästa stad i satsningen på ett lokalt lager.

Detta efter att möbeljätten tecknat ett markanvisningsavtal med Malmö stad gällande 100 000 kvadratmeter logistikmark i Norra Hamnen. Avtalet sträcker sig till 30 april 2019 och under den tiden ska man arbeta med att etablera ett nytt e-handelslager.

– Vi är jätteglada över att ha tagit ett första viktigt steg mot etablerig i Malmö. Nu går vi in i en ny planeringsfas, säger Mikael Redin, vd på Ikea Svenska om de skånska planerna.

Läs också: Ikeas största utmaning: att gifta ihop det digitala med det fysiska

– Nu ska vi titta lite närmare på flöde, kapacitet och upptagningsområde. Vi börjar med förvärv av marken. Exakt när vi kommer att öppna är inte klart än.

Vad är det för upptagningsområde?

– Malmö, och södra Skåne, säger vi för tillfället. Närmare planering kommer att ske lite senare.

Men inte Danmark?

– Nej, det är inte fokus nu.

Läs också: Svenska handlare har ögonen på Amazon – vad händer när jätten kommer hit?​​​​​​​

Han säger att grundtanken med satsningen i Malmö är densamma som i Stockholm. Och på frågan om det är Göteborg som står näst på tur svarar Mikael Redin så här:

– Vi tittar hela tiden över var vi ska vara. Nu har vi hittat bra mark i dialog med Malmö stad. Jag skulle säga att det är vikigt att se hur försäljningen utvecklas. Vi tittar på hela Sverige som en helhet.

Öppningen av lokallagret i Stockholm var i oktober. Hur har det gått?

– Det har gått bra. Det har funnits ett stort intresse. Samarbetet med Bring fungerar bra. Det är tydligt att det är en tjänst och en verksamhet som efterfrågas.

Har ni sett någon ökning i e-handeln som ett resultat av öppningen?

– Vi ser att e-handeln ökar hela tiden. Om det är en effekt av öppningen i Stockholm kan jag inte svara på här och nu. Hur det går är lite beroende av vilka tjänster och erbjudanden vi har.

Läs också: Ikeas affärsmodell under press – ”vi behöver förändras”

Har ni sett någon skillnad i butikerna, med minskat antal besök där?

– Nej, vi ser fortsatt att det finns ett stort intresse för våra varuhus i Stockholmsområdet.

Hur ser tidsplanen ut för Malmö? När tror du att ni öppnar?

– Tidsplanen måste jag få komma tillbaka till. Det sker inte i år. Vi har ett år på oss att köpa marken. Sedan väntar nästa planeringsprocess och att vi tar det vidare med kommunen. Det kommer inte att ske under 2018.