HiQ köper IoT i Linköping

Konsultbolaget HiQ köper det Linköpingsbaserade IoT-bolaget Indentives konsultverksamhet, med vilken man nu drar igång gemensam utveckling. Som en del i förvärvet kommer HiQ att ta över ett tjugotal medarbetare från Indentive.

– Det här är en utmärkt breddning av vår nuvarande verksamhet i regionen. Genom förvärvet stärker vi vårt teamerbjudande och kan tillgodose våra kunders behov ännu mer effektivt, säger HiQ:s vd och koncernchef Lars Stugemo.

– Vi går nu in i nästa fas, från teknik och utveckling mot kommersialisering. Vi koncentrerar oss nu på att etablera en marknadsposition och en kundbas för våra produkter Connective, Eagle och Vodvision. Vårt fokus blir att sälja produkter och lösningar kopplade till dessa. Övrig konsultverksamhet övertas av HiQ som har en stark position på konsultmarknaden, säger Anders Visell, vd på Indentive.

Personalen övergår till HiQ i maj och samtliga medarbetare kommer att integreras i HiQ:s kontor i Linköping.

– Vi är mycket nöjda över överenskommelsen med Indentive som ger oss en möjlighet att växa med kompetenta medarbetare. Vi har arbetat länge med att bygga vårt erbjudande kring cloud, frontend, backend och embedded i regionen, så den här uppgörelsen passar oss perfekt. Vi ser också fram emot ett djupare samarbeta med Indentive kring deras produkter. Och vi hälsar alla nya medarbetare från Indentive varmt välkomna till oss på HiQ, säger Patrik Holm, vd på HiQ i Linköping.

Time People Group köper Qtema

Time People Group, TPG, köper Qtema, ett konsultbolag med 20 anställda, som jobbar med test och kvalitetssäkring. Från och med 2 maj kommer det att verka som ett dotterbolag till TPG. En viktig del av förvärvet är produkten Qrim, som är en modell baserad på forskning, som är framtagen för att utvärdera och utveckla en organisations kravprocess. Prislappen är resultatbaserad och kan maximalt uppgå till 10 miljoner kronor.

– Det är verkligen positivt att få möjligheten att komplettera och förstärka vår grupp med ett bolag som Qtema. Förutom den specialistkompetens de medför i form av sina konsulter är det även ett bolag som kompletterar och stärker koncernen inom sälj och med nya kundkontakter. Tillsammans kommer vi att kunna hjälpa våra befintliga kunder inom fler områden, säger TPG:s vd Magnus Lönn.

– Den specialistkompetens inom test och kvalitetssäkring som vi har byggt upp under 30 år sätts via Time People Group i ett sammanhang som kommer att göra både Qtema och koncernen till mycket kraftfulla aktörer på konsultmarknaden, säger Qtemas vd Anita Roll.

Softronic köper från Bisnode

Konsultbolaget Softronic köper loss en verksamhet från kreditföretaget Bisnode. Det är programvaran Charity och dess kunder som nu tas över av Softronic. Det beskrivs enklast som en SaaS-plattform för ideella organisationer, som kan användas för att effektivisera insamlingsarbetet.

I tillägg till det har Softronic tecknat ett femårigt återförsäljaravtal för Bisnode Sveriges datatjänster.

– För Softronic innebär förvärvet en breddning och fördjupning av befintligt och mångårigt engagemang inom kundsegmentet organisationer. Till insamlingsorganisationer levererar vi sedan tidigare webblösningar och kan nu även erbjuda centrala verksamhetssystem. Affären kompletterar därför mycket väl vår befintliga verksamhet i segmentet som huvudsakligen riktat sig till medlemsorganisationer såsom fackförbund, a-kassor och intresseorganisationer med sammanlagt över 4 miljoner medlemmar, säger Softronics vd Anders Eriksson.

– Avyttringen av Charity är ett naturligt steg i genomförandet av Bisnodes strategi att fokusera på att leverera data- och analysprodukter av världsklass. Softronic kommer vidareutveckla plattformens funktioner och processer för att fortsätta betjäna kunderna på bästa möjliga sätt. Vi på Bisnode är glada över möjligheten att förbli en integrerad del av Charity-plattformen, nu som dataleverantör, säger Eric Wallin, vd på Bisnode Sverige.

Nu kliar det i Acandos byråfingrar

I september 2017 köpte konsultföretaget Acando tjänstedesignbyråerna Transformator Design och Daytona. De ska nu, tillsammans med två av Acandos enheter, samlas under varumärket Itch, som sedan tidigare etablerats som Acandos innovationsbyrå. Itch har idag 160 anställda med representation i Stockholm, Göteborg, Malmö och Oslo. Det finns även viss representation i Tyskland, med ytterligare expansionsplaner för norra Europa.

– Acandos affär bygger i grunden på att skapa oförglömliga kundupplevelser. Vi har varit väldigt duktiga på att leverera på det i relation till våra kunder. Nu vill vi än närmare slutkundens upplevelse. Att samla våra byråers starka kompetens under varumärket Itch blir en naturlig del i att fortsatt leverera effekt och värde i alla led, säger Carl-Magnus Månsson, koncernchef på Acando.

– Upplevelsedriven design bygger på att förstå användaren, att vara relevant i alla delar av användarresan för att tillföra långvarigt värde, på ett sätt som en statisk produkt eller leverans aldrig kan göra. Vår samlade kompetens i varumärket Itch stöttar såväl snabbhet som skalbarhet av digitala tjänster. Vi arbetar dagligen med uppdrag som ställer frågor som: Vad är det vi kan möjliggöra med teknik och kreativitet? Hur kan vi bidra till en bättre och mer hållbar värld, säger Itchs vd Mats Alerius.

Equinix plockar in Googles moln

Datacenterjätten Equinix kopplar nu på global direktanslutning till Google Cloud Partner Interconnect samt privat anslutning till Googles molntjänster via sina anläggningar i Stockholm.

Partner Interconnect är en ny tjänst hos Google, som gör det möjligt för kunder att ansluta sig till en annan kund från Equinix datacenter. Det här innebär att Equinix är ett av de första bolagen som erbjuder direkt tillgång till Google Clouds tjänster globalt. I Europa gäller samarbetet IBX-datacentren i Amsterdam, Frankfurt, London, München och i Stockholm. Totalt har Equinix idag 200 IBX-datacenter på 52 marknader runt om i världen.

– Partner Interconnect ger Google Cloud-kunder fler anslutningsmöjligheter för sina hybrida it-miljöer. Tillsammans med Equinix gör vi det enklare för kunder att expandera sin infrastruktur till Google Cloud Platform, säger John Veizades, produktchef, Google Cloud.

– Genom att erbjuda tillgång till Googles molntjänster Dedicated Interconnect och Partner Interconnect samt lansera dem både här i Sverige och på flera andra marknader, hjälper vi företag att ta del av Googles nätverk och accelerera deras strategier kring hybridmoln globalt. Med utökad uppkoppling och ökad tillgänglighet till Google Cloud, erbjuder vi kunder möjligheten att skräddarsy sina moln för att möta behoven av att kopplas samman, säger Maria Sundvall, vd på Equinix Sverige.

Atos vill också molna med Google

Den franska konsultjätten Atos har också tecknat ett globalt molnavtal med Google Cloud. Samarbetet kommer främst att kretsa kring att leverera maskininlärning och samarbetslösningar samt att leverera säkra hybrida moln. Atos Sverigechef Jennie Broström Lundmark säger så här om hur samarbetet kommer att märkas av i Sverige:

– Det här globala samarbetet ger oss en ännu starkare stärkt position inom digitalisering. Vi ser verkligen fram emot att ytterligare stärka vårt erbjudande till våra befintliga och nya kunder inom bland annat digitala arbetsplatser, det hybrida molnet, machine learning och IoT samt att stötta kunderna i deras digitala transformation på absolut bästa sätt.

Eaton ska få tåget att gå som tåget

UPS-företaget Eaton har vunnit en upphandling av avbrottsfri kraftförsörjning, så kallad UPS, till Trafikverket. Med det tvååriga avtalet hoppas Trafikverket förbättra och säkerställa att elsystemen fungerar även vid strömavbrott. Samarbetet startade 1 mars och avtalet har ett uppskattat värde på 85 miljoner kronor.

– Elnätet är en infrastruktur som är minst lika viktig som vägnätet och om inte elnätet fungerar resulterar det i strömavbrott som kan påverka många människor. Vi är därför glada att Trafikverket gav oss förtroendet att leverera vår UPS-lösning för säkra upp deras elnät och därmed minimera risken för strömavbrott, säger Mathias Jensén, säljchef på Eaton.

– Med vår leverans av UPS-lösningar kommer vi att kunna minska variantrikedomen, kvalitetssäkra produkterna och därmed minska risken för driftstopp orsakat av elavbrott. Det kan exempelvis handla om att tågdriften kan fortsätta fast det ordinarie elnätet inte fungerar och att kunna strömförsörja datorer samt signal- och växelsystem.

Fujitsu till Coopkassan

Fujitsu blir it-infrastrukturpartner för de olika kassalösningarna hos Coops svenska livsmedelsbutiker. Planen är att göra kunders utcheckning smidigare. Och samtidigt konstaterar det japanska bolaget att man vill minska miljöpåverkan genom sänkt energiförbrukning samt att man ska skapa en plattform för ”framtida ytterligare kundfokuserade lösningar”.

Coop ska, enliogt ett pressmeddelande, ha valt Fujitsu för att man önskade en leverantör som kunde erbjuda hela lösningen av produkter och tjänster.

– Handeln, och kanske framför allt livsmedelskedjorna, står inför stora förändringar samtidigt som hård konkurrens sätter press på kostnader. Dessutom måste man flexibelt kunna hantera kundernas preferenser och förnyade shoppingbeteenden. För att hantera dessa utmaningar krävs en infrastruktur som ger bra kundservice idag och samtidigt utgör en plattform för förbättringar och utökad funktionalitet över tiden. Den flexibla lösningen som vi implementerar för Coop tillåter dem att fokusera på butikerna, sortimentet och kundnöjdhet. Fujitsu sköter IT-infrastrukturen, säger Karin Schreil, vd på Fujitsu Sverige.

Buss på uppkopplingen, Sigma!

Sigma IT Consulting ska leverera nästa generations molnplattform för IoT till Nobina, som kör kollektivtrafik runt om i Norden. Avtalet handlar främst om att förse bussbolaget med systemutveckling, IoT-specialister och systemförvaltning samt att man får en rådgivande funktion kring teknikval, arbetssätt och metoder för IoT.

– Efter en omfattande upphandlingsprocess har Sigma IT Consulting tilldelats avtalet för Nobinas IoT-tjänster. Vi ser fram emot ett utvecklande och nära samarbete med Sigma i rollen som vår nya IoT-partner, säger Petter Kvarnfors, ansvarig för IT Development på Nobina Europe.

– Jag är väldigt stolt över att vi blir utsedda som ny IoT-partner till Nobina och ser fram emot ett långt och givande samarbete. Med vårt kunnande och vår erfarenhet hoppas jag att vi tillsammans kan skapa nästa generations plattform som gör resandet enklare och miljövänligare för över en miljon människor dagligen, säger Carl Tönseth, regionchef för Internet of Things på Sigma IT Consulting.

CGIT kör vidare med Zenuity

Göteborgsbaserade CGIT har tagit hem ytterligare en tung skalp inom infrastruktur för AI och deep learning. Den nya affären med Volvobolaget Zenuity beräknas vara värd närmare 10 miljoner kronor.

– Vår satsning på att leverera marknadens bästa plattform för AI och deep learning ger nu konkret resultat. Vi står väl rustade för den kraftigt ökande tillväxt som väntas de kommande åren, säger Christian Gustavsson, som har titeln cvo på CGIT.

HiQ vill sätta vinnare på ny plats

Konsultbolaget HiQ har tecknat ett ramavtal med ATG för att stärka upp spelbolagets it-organisation. Spelmarknaden är under stor förändring och från och med nästa år får Sverige en helt ny licensmarknad på spel.

HiQ har sedan tidigare kunder på spelmarknaden. Bland annat har man jobbat med spelutveckling för onlinecasino men även med mer traditionell spel- och bettingverksamhet. Bland annat är man digital partner till finländska Veikkaus, som är Finlands statliga spelbolag.

– Intresset för spel på hästar har aldrig varit större än nu. Vi vill erbjuda våra två miljoner kunder den mest engagerande spelupplevelse och mötesplatsen för spel. Och den nya licensmarknaden öppnar upp möjligheter att lansera helt nya produkter och tjänster. Samarbetet med HiQ är en mycket viktig del i det arbetet, säger Lars Wiklund, ansvarigt för IT Development på ATG.

– ATG är en spännande kund som verkar på en marknad som är i stor förändring. Ett kanonbra exempel på när teknik både kan förhöja upplevelsen och bredda tjänsteutbudet, säger Magnus Gudéhn, vd på HiQ Stockholm.

Excanto hjälper Ework

Excanto ska leverera funktionstjänster inom ett flertal områden till konsultmäklarjätten Ework. Den centrala tjänsten i det nya avtalet är Excanto e-desktop, som ska ge Eworks cirka 300 medarbetare en säker virtuell pc, som ska kunna nås från vilken dator, surfplatta eller mobiltelefon som helst. Avtalet är på fem år och inkluderar även infrastrukturtjänster inom nätverk och datacenter, molntjänster, användarsupport, samt ett flertal arbetsplatstjänster.

– Vi valde Excanto som leverantör för både deras moderna och kostnadseffektiva it-infrastrukturtjänster och för kombinationen av arbetsplatstjänster och virtuell pc. Excantos e-desktop passar vår molnstrategi och gör att vi kan arbeta med många olika fysiska klienter och stor geografisk spridning. Det gör att vi blir mer effektiva och kan leverera snabbare till våra kunder, säger Jesper Hendriksen, cdo på Ework Group.

– Vi är självklart glada och stolta över att Ework Group valde oss som sin helhetsleverantör. Det är ett snabbväxande företag som förändrar sin bransch och som är väldigt professionella i sin beställarroll. Vi passar bra ihop och ser fram mot ett långt och positivt samarbete. Affären är också ett exempel på att det är molnet som driver konsultbranschen just nu. Vår virtuella pc har framtiden för sig, säger Excantos vd Marcus Lindstedt.

Sogeti byter teknik på tekniskt universitet

Konsultbolaget Sogeti har tagit hem ett avtal med Luleå Tekniska Universitet, LTU, där man ska verka som en strategisk it-Partner med extra fokus på tjänster inom molnet och dataanalys.

Valet av Sogeti motiveras med lokal leveransförmåga kombinerat med global expertis. I partnerskapet läggs en extra stor tyngd på att stötta LTU i deras transformation från egen drift av system till moderna molnlösningar, samt framtagande av en helt ny molnbaserad plattform för analys av data. Avtalet är på två år med möjlighet till förlängning i ytterligare två år.

– Vi är stolta över att få möjlighet att leverera vår expertis inom it till LTU, och särskilt att få vara en del av deras satsning på molnet och data analytics, då dessa två är några av våra stora satsningsområden, både lokalt i Luleå, nationellt och globalt. Vår expertis inom dessa områden är något som vi är extremt stolta över då dessa representerar grunderna till den digitala transformation som många verksamheter bedriver idag, säger Johan Erixon, verksamhetsansvarig på Sogeti i Luleå.

Compilator rullar in hos Candidator

Compilator, som erbjuder mjukvara till däck- och bilhandeln, har valt att ta hjälp av Candidator. Med 5 000 användare online varje dag från 2 000 företag i fem länder är it-driften en kritisk framgångsfaktor för Compilator. Tjänsterna ska vara tillgängliga dygnet runt och klara av höga belastningar under speciellt högsäsong. För att få ännu bättre säkerhet, stabilitet och tillgång till expertis har Compilator därför tecknat ett samarbetsavtal med Candidator om att flytta hela driften av sina lösningar till bolagets serverhallar. Flytten kommer att ske under sommaren.

– Vi ser att allt mer affärer görs upp under dygnets alla timmar och vi måste anpassa våra lösningar och vår drift efter detta. Med Candidator som partner får vi övervakning 24/7, och tillgång till deras experter inom optimering och effektivisering. Flera nya funktioner i den nya versionen av Däckdata kommer att kräva mer datakraft och säkerhet vad gäller driften, vilket gör att ett komplett driftslösningsföretag som Candidator nu har blivit aktuellt för oss, säger Compilators vd och ägare Anders Paulcén.

– Compilator har några av Nordeuropas största däckkedjor och stora namn inom bilindustrin som kunder, och med stora krav på tillgänglighet är det tryggt för Compilator att vi har personal på plats i vårt datacenter dygnet runt. Vi är stolta och glada för att vi får förtroendet att leverera Compilators driftplattform och fokuserar nu på att få hela lösningen på plats så fort som möjligt, säger Magnus Ernblad på Candidator.

Prodoc är kvar på bygget

Riksbyggen har gett Prodoc förnyat förtroendet som leverantört av videolösningar. Riksbyggen väljer nu att utöka den tidigare stora satsningen, vilket innebär att videoleveransen har utökats från 60 system till hela 110 system. Det nya avtalet är tecknat på tre år.

– Videomöten har blivit en viktig del av Riksbyggens vardag som möjliggör kunskapsöverföring i vår organisation. Samtidigt som tillgängligheten att genomföra möten har ökat, så har antalet resor minskat. Det innebär en effektiv resurs- och tidshantering som dessutom minskar vårt klimatavtryck genom drastiskt färre resor, säger Amir Chizari, cio på Riksbyggen, som har 2 700 anställda och 300 kontor över hela landet.

– Vi har under samarbetsperioden genomfört över 50 000 videomöten och kan konstatera att vi vill utöka tillgängligheten till alla anställda. De kommer kunna använda videomöten via sina datorer och mobila enheter för att möta våra kunders och marknadens krav, säger Amir Chizari vidare.

– Riksbyggen utgör ett skolexempel på hur en flexibel videolösning kan skapa effektivitet i tillgången till intern och extern kompetens, samtidigt som man skonar miljön genom modern teknikanvändning, säger Daniel Söderberg, tjänsteutvecklingschef på Prodoc.

Axactor rustar inför GDPR

Kredithanteringsföretaget Axactor har investerat i ett nytt affärssystem från Aptic, med syfte att hantera de kommande regelförändringar som GDPR innebär från den 25 maj. Det nya affärssystemet bygger på Aptics plattform ARC 7.0, som enligt bolaget ska stödja GDPR fullt ut.

– Vår verksamhet bygger på den senaste tekniken och moderna processer för effektivare hantering. Det var därför självklart för oss att implementera Aptics nya lösning, säger Fredrik Kessler, Sverigechef för Axactor.

– När det stod klart att GDPR skulle bli den största regelförändringen i Europa på länge tog vi tidigt beslut om att bygga in fullt stöd för regleringen i nästa release av ARC-plattformen, säger Fredrik Ekengren, chefsarkitekt för Aptic.

Axactor är en av de första kunderna som tar in det nya systemet.

– Vi är nu väl förberedda för de kommande regelförändringarna och känner en trygghet i att vårt affärssystem nu bygger på en framtidssäkrad plattform så att vi kan fortsätta erbjuda kvalitet, avslutar Fredrik Kessler.