I juni förra året köpte det allt mer it-hungriga riskkapitalbolaget EQT loss DGC. Ett drygt halvår senare, i januari, var det dags för nästa bolag, Candidator. I och med att båda bolagen har stor verksamhet inom it-drift var den givna frågan hur de båda bolagen ska dra nytta av varandra och det faktum att de har samma ägare. Svaret som lämnades i samband med köpet av Candidator var att de tillhörde olika EQT-fonder, men det gäller inte längre. Från och med idag ska de båda bolagen verka tillsammans och skapa en ny svensk it-driftsjätte.

Det blir tidigare DGC-vd:n Jörgen Qwist som blir koncernchef för det nya bolaget, som i dagsläget heter Candidator DGC. Inledningsvis kommer de båda bolagen dock att fortsätta som vanligt, men planen är att förändringarna ska ske under resans gång.

Jörgen Qwist
Jörgen Qwist

– Inledningsvis går respektive bolag till marknaden under sitt nuvarande namn. Sedan kommer vi förmodligen hitta ett nytt namn på sikt men vi vill ha vision, mål och allt annat på plats först, säger Jörgen Qwist.

Totalt kommer det nya driftbolaget ha 500 anställda ombord, där 350 kommer från Candidator och 150 från DGC. På frågan om man siktar på att bli fler eller om sammanslagningen innebär att det ska bli färre anställda svarar Jörgen Qwist främst att planen är att växa.

Och det är it-drift som är grejen?

– Det är den gemensamma nämnaren. Vi ska ha ett kunderbjudande med it-drift och kompletterande tjänster runt omkring. Det är där vi ska utmana och vinna kunder och upphandlingar och konkurrera med bolag som Evry och Tieto.

Siktet är knappast inställt på de största globala bolagen, utan man vill, likt många av konkurrenterna vara det lokala bolaget med tydlig närvaro i Sverige, och på sikt Norden, där närheten till kunden ska vara en nyckel.

– Vi kommer aldrig att vara outsourcingleverantör till Ericsson. Det får de indiska och amerikanska outsourcingjättarna konkurrera om. Men inom offentlig sektor och för bolag som har verksamhet i Norden tror jag att det finns många kunder som gärna vill jobba med bolag som finns på plats och som är tillräckligt små för att genuint bry sig om sina kunder. Vi vet att det finns många som inte är så nöjda med leveransen i outsourcing-Sverige. Vi har alltid jobbat nära kunderna och sett till att organisera oss med bra kundnöjdhet som ett tydligt mål. Vi kommer att kombinera våra egna datacenter och tjänster med publika molntjänster om kunden vill ha det, säger Jörgen Qwist och konstaterar att det främst är Azure och AWS som gäller på frågan om vilka publika molnpartner man kommer att jobba med.

Den totala omsättningen för det nya bolaget beräknas landa runt miljarden i år.

– Vi ligger på en knapp miljard om vi slår ihop budgetarna för 2018. Men vi taktar nog mot miljarden redan nu. Det är bra tillväxt i båda bolagen. Candidator lite större men i lönsamhet är vi lika stora i kronor, säger Jörgen Qwist.

EQT har alltså inom en femårsperiod köpt på sig bolag som IP-Only, IFS, DGC och Candidator. Jörgen Qwist konstaterar att IP-Only, dit halva det gamla DGC gått för att bilda IP-Only Enterprise, kommer att fungera som ett systerbolag till Candidator DGC. Affärssystemsbolaget IFS räknar han dock inte med att vara särskilt involverad med.

Men man kan ju gissa att det här var planen redan från början, att slå ihop DGC och Candidator?

– EQT har köpt båda bolagen, och vi har så klart varit väldigt delaktiga i förvärvet av Candidator. Där har vi kunnat tillföra en hel del.

Och hos Candidator, på den andra sidan av EQT-fondernas förlovade värld, är det också glada miner idag. Vd Johan de Verdier konstaterar att det minst sagt har varit en rivstart på året.

Johan de Verdier.
Johan de Verdier.

– Vi har haft en otrolig utveckling och kan verkligen klappa oss för bröstet. När vi köptes av EQT låg DGC där och väntade. Det här är väldigt roligt, och nu har vi muskler att växa ännu mer. Branschen behöver konsolideras ytterligare och det bidrar vi gärna med, säger han.

Exakt vad hans titel blir i det nya bolaget verkar inte klart, men det verkar bli någon form av förvärvsgeneral.

Läs också: Nu storsatsar tunga investerarna EQT på en allt hetare it-bransch

– Mitt fokus kommer att ligga mycket på förvärv. Organisk tillväxt är fortfarande grunden för båda bolagen, och sedan vill vi krydda det med intressanta förvärv så vi är jätteintresserade av att komma i kontakt med bolag som passar bra för oss, säger Johan de Verdier.

Han pratar också sig varm om att det är två kulturer som påminner om varandra, och lyfter gärna fram att DGC och Candidator kompletterar varandra bra på kundsidan, där Candidators kunder till största delen är mellanstora bolag medan DGC bland annat har en del banker samt har ramavtal med Kammarkollegiet.

– Vi kommer att ta det försiktigt inledningsvis. Don’t fix what’s not broken, brukar man ju säga. Candidator går från 2018 till 2022 i ett enda kliv och över en natt. Det känns väldigt spännande. Nu ska vi göra livet ännu tuffare för våra konkurrenter, hoppas jag.

Candidator har sitt huvudkontor i Alingsås. Ungefär 250 personer sitter i västra Sverige, ett 30-tal finns på kontoren i Stockholm respektive Skåne och resten sitter i Norge. DGC:s huvudkontor ligger i Stockholm, och bolaget har även verksamhet i Örebro och Göteborg.

Från ägaren EQT:s håll kommenterar man den lika plötsliga som väntade sammanslagningen på följande sätt:

– EQT har följt marknaden för it-drift under lång tid och ser hög logik, samt stora möjligheter i att kombinera de två bolagen. Candidator och DGC:s it-driftsverksamheter kompletterar varandra, både geografiskt och genom starka erbjudanden i sina respektive kundsegment. Marknaden för it-tjänster står inför stora förändringar där vi ser en ökad efterfrågan på digital säkerhet och skräddarsydda molntjänster. Genom bildandet av Candidator DGC skapar EQT en stark grund från vilken den gemensamma gruppen kan erbjuda ökad kundnytta bland annat inom dessa områden, säger Johan Dettel, partner och investeringsrådgivare på EQT Partners.