Google Cloud Platform har tagit en del skalper bland hajpade unga tekniktunga bolag, där svenskgrundade Spotify är den som kanske sticker ut mest. I februari avslöjades också att Apple kommer att använda Googles publika moln för att lagra data för sin Icloud-tjänst.

Nu får Google ännu en prestigekund när det sociala nätverket Twitter flyttar över stora mängder data som de tidigare kört i egen regi till Googles moln. Det som flyttas över är så kallad kall datalagring, det vill säga inaktiva data som inte används särskilt ofta, samt Hadoop-kluster.

Läs mer: Microsoft och Google växer på molnmarknaden – men AWS håller undan

Teknikchefen Parag Agrawal skriver i ett blogginlägg att Twitter de senaste åren utvärderat sin infrastruktur och plattform, för att kunna svara upp mot ”växande behov” då deras tjänst expanderar.

– Med hundratals miljoner tweets som sänds varje dag är det kritiskt för oss att kunna skala upp vår infrastruktur och våra dataplattformar.

– Som vi tidigare sagt så är Hadoop-systemet kärnan i vår dataplattform, och Twitter kör ett flertal stora Hadoop-kluster, som är bland de största i världen. Faktum är att våra Hadoop-filsystem innehåller mer än 300 petabyte data över tiotusentals servrar.

Parag Agrawal skriver vidare:

– Vi är glada att kunna meddela att vi arbetar med Google Cloud för att flytta kall datalagring och våra flexibla Hadoop-kluster till Google Cloud Platform. Det här kommer att göra det möjligt för oss att förbättra upplevelsen och produktiviteten hos våra utvecklargrupper som arbetar med vår dataplattform.

Google Clouds tekniske chef Brian Stevens säger i en kommentar att deras datalösningar och infrastruktur kommer att förse Twitter med den tekniska flexibilitet och robusthet som deras plattform behöver, och att han ser framemot ett rullande tekniskt samarbete med deras team.

Läs mer: Jättarnas hemliga affär bekräftad: Apple lagrar Icloud-data i Googles moln

När migreringen är klar ska den innebära större kapacitet, ökad flexibilitet, och tillgång till ett bredare ekosystem av verktyg och tjänster. Parag Agrawal säger också säkerheten förbättras och att de får bättre möjligheter till katastrofåterställning.

Twitter är sedan tidigare kund till Amazon Web Services, och detta förändras inte av den här affären, utan det som Twitter flyttar till Googles moln är sådana data de tidigare kört själva.