Igår kväll meddelade Facebook att man ska göra en ny storsatsning i Luleå. Planen är att dubbla datacentret och bolagets totala investering i Norrbotten beräknas då ha kommit upp i en nivå på 987 miljoner dollar, vilket motsvarar 8,7 miljarder kronor. Exakt hur mycket av den summan som utgörs av den nya investeringen framgår inte.

När Facebook invigde sin anläggning i Luleå 2013 var det bolagets första datacenter utanför USA. Nu ska det alltså bli ännu större. Enligt Node Pole kommer utbyggnaden, där ytterligare en byggnad ska tillföras till de två befintliga, göra att Luleå huserar ett av världens största datacenter.

Läs också: Häng med in i Facebooks "arktiska" datacenter i Luleå

I början av 2021 räknar Facebook med att den tredje hallen på Porsön tas i bruk.

Luleås kommunalråd Niklas Nordström, som precis varit och marknadsfört Luleå i USA, bland annat på Facebooks huvudkontor i Palo Alto, är så klart mycket nöjd över att Facebook fortsätter investera i hans hemstad.

– Vi välkomnar Facebooks supersatsning här i Luleå. Det faktum att närmare tusen personer kommer att arbeta med bygget är en välkommen injektion, liksom de mer långsiktiga effekterna som befäster Luleå som etableringsort nummer ett, säger han.

Niklas Nordström konstaterar att de nuvarande två byggnaderna står för mer än en procent av Sveriges totala kraftförbrukning, och enligt beräkningarna kommer den siffran också att dubblas när nyinvesteringen är på plats.

Läs också: Amerikanska it-jättar älskar Sverige – här väntar nästa gigantprojekt

Facebook ska dessutom etablera ett teknikutvecklingscenter i Luleå Science Park.

– Att Facebook valde att satsa på en okänd ort nära polcirkeln för fem år sedan var en riktig wow-känsla. Att de nu expanderar så kraftigt här är det ultimata kvittot på hur bra vi är på att stötta stor och elintensiv industri. Det bekräftar att vi är en av världens mest spännande orter för den här typen av lokaliseringar, säger Li Skarin, vd på Luleå Näringsliv.