– De som driver e-handelsföretag i ordentlig skala identifierar flaskhalsarna, och lagerhanteringen är en stor sådan, säger Patrik Müller, e-handelsexpert på betaltjänstföretaget Dibs.

– Det handlar om bolag med hög tillväxt som snabbt kan få lönsamhet i den jätteinvestering som det ofta är.

Så nej – det är ingen slump att företag som Ikea och Ica som satsar allt mer på e-handel, eller e-handelsjätten Zalando, etablerar nya automatiserade lager i Stockholmsområdet.

– Storstadskonsumenternas handelsmönster förändras, och de handlar allt mer över nätet – och de ställer krav på snabba leveranser, säger Peter Wiman, analyschef på fastighetsrådgivaren Savills Stockholm.

E-handelsjätten Amazon erbjuder ofta leveranser inom en timme i flera storstäder i USA och Storbritannien via sin tjänst Amazon Prime. Och menar man allvar med sin e-handel är det viktigt att skapa en infrastruktur som på sikt gör det möjligt att matcha den typen av erbjudanden.

Exempelvis är Zalandos ambition att kunna erbjuda leverans samma dag från det nya lagret till Stockholmskunder redan i år.

Och Anders Svensson, Icas Sverige-vd, konstaterade i början av året att just möjligheten till mer flexibla tider var ett av skälen till att bygga ett speciallager i Stockholm.

– Vi vet att många butiker känner att de inte har plats och tid att sköta plocket i butiken, och med den här lösningen kan vi också ge ett förbättrat kunderbjudande med generösa utkörningstider som vi vet efterfrågas av många kunder i Stockholm.

Läs också: Därför blir elektronikhandeln de stora förlorarna när Amazon kommer

– Våra handelsmönster påverkar – konsumenternas beteenden ställer krav på snabbare leveranser och det i sin tur ställer krav på nya logistiklösningar, säger Peter Wiman.

Trots att det är dyrare att lägga lager i Stockholmsområdet där markpriserna är högre så väger alltså konkurrensfördelen av att snabbare få ut sina varor tyngre.

– Det finns dessutom andra skäl till att man ofta valt att lägga lager ute i landet, som att det är lättare att få personalen att stanna, och också lättare att ta sig till dem. I Stockholm kan de ju hamna utanför kollektivtrafikområdet. Men i dag vinner närheten till kunderna över de nackdelarna.

Men det är inte bara i Stockholm som det blir nya lager: i år byggs rekordmycket logistikanläggningar i Sverige – 683 000 kvadratmeter.

– Som en jämförelse finns det strax under en miljon kvadratmeter kontor i Kista, säger Peter Wiman.

Även Göteborg med sin stora containerhamn och Sydsverige där det är befolkningstätt får många etableringar.

Ett skäl är att det helt enkelt är lönsamt att modernisera och automatisera lagren, konstaterar Mats Abrahamsson, professor vid Linköpings Universitet som forskar just kring logistik.

– Det gäller alla lager, inte bara e-handelns. I dag står personalkostnaderna för mellan 30 och 50 procent, och om man då kan ersätta personal med teknik så gör man det. Men e-handlare har ju extra mycket logistik, säger han.

Dessutom utvecklas automatiseringen i sig och gör lagren allt effektivare.

– Tekniken utvecklas, det är billigare och det är lättare att implementera, säger Mats Abrahamsson.

Läs också: Köpcentrum riskerar att gå under när e-handeln växer. Är det bra eller dåligt för våra städer?

Patrik Müller pekar på Sportamore som minskade sin personal med 75 procent men samtidigt ökade kapaciteten med 50 procent.

– Att få ner ordrarna i paketet och ut ifrån lagret snabbt och utan särskilt mycket fel, det är avgörande. De som inte investerar i den här typen av lager kommer inte att klara sig.

Han är imponerad av kapaciteten i många av de nya systemen.

– Det system som Ica ska använda i sitt nya lager, brittiska Ocando, klarar att leverera ut 200 000 paket från ett enda av sina lager i Storbritannien, säger han.

Och Peter Wiman kommer med ett annat exempel på hur snabbt det kan gå med de nya automatiserade lagren.

– Det finns exempel från Storbritannien där det tar sju sekunder från det att e-handelskunden lägger en order till dess att leveransen påbörjas i automatlagret.

När butikerna tas ur ekvationen så försvinner dessutom den lagerplats de skulle stått för. Dessutom är logistiken i dag betydligt mer komplicerad än tidigare.

– En sak man måste ha i åtanke är att e-handeln också innebär returer, så det blir flöden åt två håll. Köper man i fysisk butik är det relativt ovanligt att lämna tillbaka en vara, men rutinerade nätköpare beställer ofta olika storlekar och skickar tillbaka de som inte passar, säger Peter Wiman.

Till det kommer flerkanalslösningar där konsumenter får varan hem men byter i butik exempelvis, som också skapar nya logistikmönster.

Skulle du säga att logistik och lager är mer strategiskt än någonsin?

– Ja, absolut – e-handeln skapar speciella utmaningar, säger Peter Wiman.

Och Patrik Müller konstaterar att logistikdelen fortfarande är den stora utmaningen för e-handeln.

– När det gäller betalningar som vi arbetar med är de mer eller mindre friktionslösa. Men på lagersidan finns stora utmaningar där konsumenterna sätter press på att det inte får ta för lång tid och att varan kommer fram i gott skick. Om de ska välja att handla i Sverige så gäller det att hanteringen är effektiv så att vi kan konkurrera både med pris och bättre service.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning