Mjukvarubolaget Seal, som med hjälp av AI och maskininlärning hjälper stora bolag att leta upp kontrakt i sina datagömmor, ska nu på allvar etablera sig i Sverige. Inte en dag för tidigt kan tyckas eftersom bolagets vd, tillika en av grundarna, Ulf Zetterberg är svensk. Han är dock bosatt i San Francisco där bolaget har sitt huvudkontor.

Svensk närvaro har man dock haft sedan tidigare, i form av ett 50-tal utvecklare i Göteborg. Men i slutet av maj öppnar man ett riktigt svenskt kontor varifrån man ska sikta på att locka svenska storföretag.

Läs också: Nokia breddar sig bortom telekom – förvärvar mjukvarubolag

Håkan Axtelius
Håkan Axtelius.

– Nu är det dags för Europa och att jaga svenska kunder, där vi vill hjälpa de svenska företagen att ha bättre kontroll på sina kontrakt. Just nu blir det mycket marknadsföring för att få folk att förstå att det är möjligt, säger Håkan Axtelius, som nyligen lämnade Github för att leda Seals svenska sälj- och marknadsoffensiv därt man alltså har de största bolagen i siktet.

– Ju större kontraktsmängd man har skrapat ihop desto större är nyttan med Seal.

Namnet Seal är inte bara ett djur, utan även en förkortning av “search, extract, analyze and learn” och syftar alltså på det som mjukvaran gör, det vill säga söka efter kontrakt hos företag genom att extrahera text för smarta sökningar och analyser, med målsättningen att kunna skapa bättre affärer, men även för att hantera risk och regleringar bättre än man kan göra genom manuell hantering.

– När jag och Kevin Gidney grundade bolaget var tanken att lösa de problem som kunderna efterfrågade mycket. Det var att kunna sök innanför företagets brandvägg och hantera all lagring av gammal information där det inte gick att hitta. Så vi lärde plattformen hur kontrakt och klausuler ser ut, säger Ulf Zetterberg.

Bolaget grundades redan 2010 och var tidigt ute med maskininlärning och under resans gång har flera stora bolag nappat. I stort sett alla branscher är intressanta. Ulf Zetterberg nämner exempelvis finansbranschen med alla regleringar som finns, hälsoområdet samt att sökandet efter kontrakt och klausuler är extra efterfrågat i samband med förvärv eller fusioner.

Men även många stora teknikbolag har valt att använda Seal. Cisco, Docusign, Github och Salesforce är några exempel på it-jättar som finns på kundlistan.

– När man jobbar med AI är det så klart glädjande att få in flera av världens 500 största företag och att de har jobbat med oss i flera år och tycker att vi är duktiga, säger Ulf Zetterberg.

I dagsläget har Seal runt 200 anställda, av vilka ungefär hälften sitter i USA. Utöver utvecklingskontoret i Göteborg har man även ett utvecklingskontor i Kairo.

Läs också: Efter fem års molnresa – nu är svenska mjukvarubolaget nära

På frågan vilka som är bolagets huvudkonkurrenter anger Ulf Zetterberg att man främst tampas med stora bolag som IBM och Microsoft, som har liknande produkter. Att Seal så tidigt var inne på AI och maskininlärning börkar nu ge större effekt i takt med att allt fler riktar blickarna ditåt.

– Alla pratar AI idag. så var det inte för åtta år sedan, men nu kommer det mer och mer, konstaterar Ulf Zetterberg.

Nyligen fick Seal in ytterligare 30 miljoner dollar i riskkapital. Totalt har man tagit in 70 miljoner dollar, och planen är att fortsätta växa.

– Hittills har vi vuxit ungefär 100 procent per år och vi ska växa vidare. vi räknar med att nå 100 miljoner dollar i omsättning nästa år eller 2020. Planen är att vi ska bygga det här hela vägen till börsintroduktion.