Tung duo vill öppna upp med ny stiftelse

City Networks vd Johan Christenson och Christopher Price, chef för Ericsson Software Technology, har i veckan varit drivande i att sjösätta Nordix Foundation, en nordisk stiftelse med målet att göra det möjligt för fler företag och organisationer i regionen att utnyttja öppen källkod i hela digitala ekosystem.

Planen är att erbjuda ett nätverk inom öppen källkod där man ska kunna dela kunskap, ta del av expertis och dela kod.

Christopher Price.
Christopher Price.

Grundarna konstaterar att stiftelsen är grundad som ett direkt svar på organisationers intresse och behov av att öka sin kunskap om hur de kan använda öppen källkod för utveckling och innovationsprojekt när de genomför digitala transformationer.

Utöver City Network och Ericsson finns även Blekinge Tekniska Högskola, OP5 och Packetfront Software.

– Företag över hela Norden använder i allt högre grad öppen källkod för att utveckla nya innovativa tjänster och för att kunna drifta sin it-infrastruktur flexibelt och skalbart. Samtidigt är det många organisationer som ännu tvekar inför att använda öppen källkod eftersom de saknar kunskap och support. Med Nordix Foundation adresserar vi dessa utmaningar och gör det möjligt för nordiska organisationer att dra samma fördelar som företag i USA och Asien, där öppen källkod är en naturlig del i all utveckling, säger Johan Christenson.

– Det finns många väldigt talangfulla utvecklare i Norden och det finns flera bra exempel på innovativa företag vars disruptiva affärsmodeller skapar nya storföretag. Med Nordix Foundation vill vi främja denna innovationskraft ytterligare och driva på användningen av ny teknik, säger Christopher Price.

Sund lösning på Net Insight

Henrik Sund
Henrik Sund.

Det svenska tv-teknikföretaget Net Insight har hittat en ny vd, i alla fall temporärt. Det blir Henrik Sund som kliver in som tillförordnad vd fram till dess att en ny vd har rekryterats. Han ersätter Fredrik Tumegård, som kommer att lämna Net Insight, något vi rapporterat tidigare.

Henrik Sund har tidigare haft seniora interimsuppdrag i olika branscher, med ledande positioner i bolag som Telia, Tieto, Semcon och Nokia.

Henrik Sund tillträder som interim vd den 1 juni.

Hon ska vårda IP-Onlys kunder

Therese Wilson
Therese Wilson.

Therese Wilson är sedan några veckor ny chef för kundservice på IP-Only. Hon har tidigare varit i en liknande roll på Arla och Swedavia, samt varit utvecklingsledare på Uppsala kommun.

– Jag ser fram emot arbetet med att förbättra en redan god dialog med våra kunder som ständigt och snabbt ökar i antal. IP-Only är ett företag där mycket händer, vilket är både inspirerande och motiverande, säger Therese Wilson om sin nya arbetsgivare.

Commvault plockar in nytt från Cisco

Robert Blomqvist.
Robert Blomqvist.

Programvaruföretaget Commvault har rekryterat Robert Blomqvist till en roll med titeln manager systems engineering Nordics, vilket på mer lättbegriplig svenska innebär att han ska ansvara för Commvaults lösningar på den nordiska marknaden utifrån ett tekniskt perspektiv.

Det är en tjänsten som är nyinrättad och uppges vara ett resultat av Commvaults framgångar i Norden. Funktionen har tidigare hanterats från företagets kontor i Holland.

Robert Blomqvist har tidigare varit 17 år på Cisco i olika befattningar och har även arbetat på Palo Alto Networks.

– Som ingenjör gillar jag välbyggda lösningar och Commvault har väldigt bra lösningar för dataskydd och informationshantering. Det är också ett seriöst och långsiktigt företag, och det tilltalar mig. Att Commvault dessutom rankas högt av till exempel Gartner är också ett stort plus. Jag tror mina kunskaper kan komma till nytta för företaget och dess partner och kunder, säger Robert Blomqvist och tillägger:

– Det nordiska Commvault-teamet är ett otroligt bra gäng. Detta i kombination med marknads­ledande lösningar samt möjligheten att få vara med och utveckla verksamheten vidare var det som gjorde att jag tog uppdraget.

Plockar in rättighetschef

Henrik Lindvall
Henrik Lindvall.

Strömningsbolaget, och numera även bokförlaget Storytel Publishing har startat en ny global rättighetsavdelning för att hantera sin nuvarande och framtida rättighetskatalog. För att leda avdelningen har Henrik Lindvall, för närvarande vd på Partners in Stories, rekryterats. Han börjar sitt nya Storyteluppdrag efter sommaren.

– Det är fantastiskt roligt att få tillbaka Henrik till Riddarholmen. Han har ett brett kontaktnät på den internationella rättighetsmarknaden och en osviklig fingertoppskänsla för framgångsrika berättelser, säger Rickard Henley, chef för Storytel Publishing.

Den nya avdelningen kommer att arbeta med både licensiering av egna berättelser, Storytel Original, till andra format, och med hela Storytelgruppen för att säkerställa globala rättigheter för produktion på alla marknader.

– Rättigheter är den viktigaste valutan vi har och nu gör vi en strategisk förflyttning för att jobba ännu mer med de författare som skriver för oss, samt säkerställer att vi utnyttjar vår internationella position på bästa möjliga sätt, säger Rickard Henley.