Vi har tidigare rapporterat om att Skatteverket har haft stora it-problem, inte minst vid de specifika tidpunkter då många företag ska lämna in uppgifter till myndigheten. Och under förmiddagen idag var det dags igen då det var många som hade problem att använda e-tjänsterna.

När Computer Sweden får tag på Peter Carlson, driftchef på Skatteverket, så är dock de flesta tjänsterna igång igen.

– Nu är vi uppe igen med allt utom Skattekonto, säger han och svarar på vad som var felet under förmiddagen.

– Det är kopplat till delar av vår äldre infrastruktur. Vi har inte helt gått över till den nya än. Vi räknar med att vi ska vara helt klara med det till den 1 juli. Den andra delen är att vi har haft problem med vissa applikationer. Vi är väldigt medvetna om det och har tillsatt en specialstyrka för att vidta de åtgärder vi behöver göra för att få bukt med problemen.

Till sommaren ska den gamla infrastrukturen alltså vara utbytt, och förhoppningsvis kommer det att fungera bättre då. Peter Carlson är dock lite försiktig med att lova för mycket på frågan om man kan utgå från att de återkommande e-tjänsteproblemen kommer att vara helt borta då.

– 1 juli ska migreringen vara klar då. Sedan har vi ytterligare åtgärder vi behöver göra. Vi har fortfarande samma applikationer, men vi är medvetna om de problem vi har och agerar.