Visst bidrar ett aktivt intresse för den egna karriären till att den går bra. Men karriärtänk handlar inte bara om sådant som ger omedelbar nytta. Det är inte bara tekniska kunskaper som behövs och det är också viktigt att undvika misstag som kanske inte är uppenbart skadliga för karriären.

Här tipsar Infoworld om fem saker som inte är så lyckade. Undvik dem.

Misstag 1: Ägna sig åt gammal teknik för länge

Visst, du kanske gillar C#, Java, Javascript eller Python. Eller till och med Cobol. Men de flesta språk, och andra tekniklösningar, har livscykler som innebär att de så småningom fasas ut.

Titta till exempel på Java. Det finns inga uppenbara tecken på att efterfrågan på Javautvecklare minskar i Sverige. Men i USA märker konsulter av att arvodena minskar för Javauppdrag och att allt fler sådana outsourcas till andra länder. På sikt lär vi få se samma utveckling i Sverige.

Om du jobbar med något hett språk som Javascript eller Python och inte tror att intresset för det kommer att minska någon gång så begår du ett misstag.

Läs också: Funderar du på att starta eget som it-konsult? Här är sju saker du måste kunna.

Misstag 2: Vara ensidig

Det är alltid bra att ha flera strängar på sin lyra. Visst kan det kännas bra att ägna sig helt och hållet åt att bli expert på ett populärt språk eller teknikområde. Men då får du konkurrera med ett stort antal personer när teknikområdet är hett och när det minskar i popularitet lär du behöva formulera en reservplan snabbt.

Och det är svårt att förutspå framtiden. För ett antal år sedan såg till exempel språket Ruby ut att bli riktigt populärt, men intresset klingade av. Samma sak med till exempel Perl innan dess. Om du satsar all din kraft på ett område som inte blir så populärt så blir det problem.

Visst kan det vara smart att satsa på något hajpat teknikområde. Om det kommer till bred användning så ligger du bra till. Men var beredd att hoppa av om utvecklingen inom området stagnerar.

Misstag 3: Undvika internpolitik

Det finns internpolitik i alla organisationer, oberoende av hur stora eller små de är. Du kanske inte är intresserad av det spelet, men se till att åtminstone bevaka dina intressen och att ha en bra defensiv. Annars blir du en bricka i någon annans spel.

Läs också: Kompetensbristen fortsätter plåga branschen. Så varför går inte lönerna upp?

Misstag 4: Vara ointresserad av affärsverksamheten

”Jag är bara en utvecklare, jag bryr mig inte om businessen”. Den som tänker så begår ett karriärmässigt självmord. Du bör känna till hur det går för företaget du jobbar på, vilka dess största utmaningar är, vilka de viktigaste projekten är, hur företaget passar in i sin bransch och hur teknik och mjukvara kan bidra till framgång.

Om du inte känner till de här sakerna riskerar du att få jobba med oviktiga projekt, med allt vad det innebär. De här råden kan med vissa modifikationer tillämpas lika bra om du jobbar på en myndighet eller i någon annan offentlig organisation.

Misstag 5: Se jobbet som bara ett jobb

”Det är bara ett jobb”. Nej, det är en fas i din karriär. Du kommer antagligen inte att stanna på det tills du går i pension. Man behöver inte stressa, men det är smart att fundera på vad nästa steg ska bli. Vad vill du göra och hur bidrar ditt nuvarande jobb till att du når dit?