Det ryska IT-säkerhetsföretaget Kaspersky Lab har länge pekats ut som spioner av den amerikanska säkerhetstjänsten Department of Homeland Security (DHS). I ett försök till att rentvå sitt namn har Kaspersky Lab nu valt att omlokalisera en stor del av sin verksamhet från Ryssland till Schweiz. Det rapporterar Reuters.

Läs också: Kaspersky stämmer USA efter statligt förbud mot företagets produkter

”Vi flyttar en stor del av vår infrastruktur till Zürich, inklusive vårt ”löpande band där vi sätter samman mjukvara” och våra servrar som lagrar och bearbetar Kaspersky Security Networks data, och skapar vårt första Transparency center”, skriver Kaspersky Lab i ett pressmeddelande.

Detta Transparency center ska enligt planerna bli ett stort datacenter där myndigheter och partners kan granska företagets verksamhet och källkod.

”Vi har valt den här platsen på grund av två anledningar. För det första, Schweiz har i två århundranden vidhållit sin neutralitets-policy. För det andra, landet har starka dataskyddslagar. Vi tror dessa två kvalitéer kommer att göra Schweiz till en perfekt plats att flytta delar av vår känsliga infrastruktur till”.

Läs också: Twitter bannlyser alla annonser från Kaspersky Lab

Bygget av det nya datacentret ska vara i startgroparna och om allt går som planerat väntas allt vara klart nästa år. Enligt en anonym källa, som Reuters pratat med, finns det dock fortfarande en risk att Ryssland sätter stopp för flytten.

”Vi har planer på att öppna ytterligare center i Nordamerika och Asien 2020. Men vi är inte redo att prata om de detaljerna ännu”, skriver Kaspersky i pressmeddelandet.