Den gamla striden mellan Google och Oracle trappas upp och går in på ett nytt fält: Nämligen integritetsområdet.

Oracle har nu fått australiensiska myndigheter att utreda huruvida Google spårar dem som använder Android-telefoner. Det här skriver Fortune.

Läs mer: Javastriden mellan Oracle och Google blossar upp igen – med fördel Oracle

Australiensiska konkurrens- och integritets­myndigheter tittar nu tillsammans på Oracles anklagelser, som går ut på att Android-telefoner i tysthet berättar för Google var deras användare befinner sig, även om lokaliserings­tjänster är avstängda, och till och med om det inte finns något SIM-kort i enheten. Därtill hävdar Oracle att Android-enheterna sänder Google detaljerad information om människors surf- och sökvanor.

Enligt Fortune kom de här anklagelserna upp till ytan redan i november, och den här turen ska röra sig om att de upprepat uppgifterna nu till de australiensiska konkurrens- och konsument­kommissionerna, som redan utreder Google och Facebooks ställning på annonsmarknaden.

Oracle hävdar vidare att alla dessa dataöverföringar uppgår till runt en gigabyte per månad, för vilket användaren får betala.

Google och Oracle har haft en strid under många år som gäller den kod som används i Android-operativsystemet. Google slår tillbaka mot anklagelserna.

Läs mer: Google vann striden mot Oracle i Javabråket

”Google är helt fokuserade på att skydda våra användares data genom att göra produkterna de älskar bättre för dem. Användare kan se vilka data som samlas in och hur de används på ett enkelt ställe, My Account, och kontrollera allt därifrån”, säger Google i ett uttalande till Fortune.

”Precis som mycket annat av Oracles taktik så är den här presentationen en villfarelse, inte grundad på fakta, och givet att Oracle marknadsför sig som världens största datamäklare så vet de om det”.

”Alla lokaliseringsdata som sänds tillbaka till Googles lokaliserings­servrar är anonymiserade och är inte bundna eller spårbara till en specifik användare”, tillägger företaget.