Det här innebär att det är mer än dubbelt så många som besöker AWS Summit i år jämfört med fjolåret som lockade 1600 personer. Därmed var eventet också flyttat till den mer rymliga Stockholmsmässan i Älvsjö. Inte så konstigt kanske då molnjättens tre svenska datacenter ska öppna under året.

Dessutom är kanske företagets teknikchef Werner Vogels ett mer lockande namn i de här kretsarna än fjolårets dragplåster, näringsminister Mikael Damberg.

Vogels hade i sitt anförande ett tydligt budskap. Företaget vill nå ut till så många utvecklare som möjligt, genom att förse dem med verktyg som är så enkla att använda som möjligt.

Det här gäller inte minst inom nya heta områden som artificiell intelligens och maskinlärning där bristen på kompetens är stor.

Läs också: Nu åker databaserna upp i molnet – i en rasande fart

– Vi säger inte till dig hur du ska bygga ditt hus, vi ska se till att du har de bästa verktygen för att bygga ditt hus som du vill ha det. Det är så utveckling fungerar i dag. Det behövs nya verktyg i den här nya världen, och de ska vara enkla att använda.

Därefter talade Vogels om AWS verktygslåda som består av 125 olika tjänster, inom allt från internet of things till maskininlärning, via mobilt till bild- och röstigenkänning.

Bredden är stor, men just maskinlärning var ett område som Vogels la särskild tid på – och han tryckte särskilt på företagets verktyg Sagemaker som ska förenkla arbetet med att bygga, träna och driftsätta lösningar inom det här området.

Han exemplifierade med Netflix som använder AWS tjänster för att skapa sina rekommendationer åt användare. Men det här området kommer både bredare och starkare framöver.

– Ingen kan veta exakt hur framtiden kommer att bli, men genom data kan vi skapa modeller så att vi kan göra förutsägelser om framtiden.

Läs också: Nu flyger Ryanair in i AWS moln

– Det finns inte tillräckligt med utvecklare inom det här området i dag, men om vi förser utvecklare med verktyg som är enkla att använda, och som man kan sätta i händerna också på juniora utvecklare, då kommer det naturligtvis att ske mycket utveckling.

– Vi vill göra de här de här verktygen tillgängliga för alla utvecklare. ”Gå ut och bygg”, avslutade han anförandet.

Nordenchefen Guido Bartels gladdes naturligtvis över den stora uppslutningen.

– Att jobba med partners sitter djupt i vårt dna. Men det här visar också hur fort molnet växer. Det växer i en fart som vi överhuvudtaget inte kunde föreställa oss när vi startade upp AWS. Molnet har blivit det nya normala.