Vi har tidigare skrivit om att Equinix, som etablerade sig på allvar i Sverige genom att köpa Telecity, ser Sverige som en nyckelmarknad och att Stockholm ska vara bolagets så kallade metro.

Idag får vi se ett väldigt konkret resultat av bolagets svenska planer, då bolaget meddelar att man ska investera 90 miljoner dollar, eller 785 miljoner kronor, i att bygga ut sitt datacenter i Stockholm.

Orsaken till storsatsningen är att man vill möta den ökande nordiska efterfrågan på interconnection, vilket enklas beskrivs som snabb direktöverföring av data till Europa och andra internationella marknader.

Utbyggnaden gäller datacentret som går under namnet SK2 och ligger i Sköndal, i södra Stockholm. Equinix köpte den fastighet som anläggningen ligger på inklusive kringliggande tomtmark i mars. Summan 90 miljoner dollar inkluderar fastighetsköp och den kommande utbyggnaden, som beräknas vara redo för kunder under fjärde kvartalet.

Interconnectiontjänsten efterfrågas främst av bolag som har dataintensiva verksamheter. Det kan vara exempelvis e-handel, dataanalys och IoT som till exempel självkörande fordon. Bolaget beskriver sin globala interconnectionplattform som en privat uppkoppling, som gör det möjligt att dela stora mängder data med flera parter via säkra privata företagsväxlar, så att man helt kringgår internet.

En annan del Equinix gärna trycker på är Cloud Exchange Fabric, där kunder i Stockholmsregionen får direktåtkomst till stora molnleverantörer som AWS, Microsoft Azure, Google Cloud Platform, Salesforce och VMware Vcloud Air.

– Denna nya satsning på den svenska marknaden kommer att hjälpa företag i Norden med fortsatt interconnection i global skala, något som gör att de snabbt kan skala upp sin verksamhet via den senaste it-infrastrukturen och leverera resultat på global nivå, kommenterar Maria Sundvall, vd på Equinix Sverige bolagets utbyggnad.