I december förra året beslutade den amerikanska kommunikationsmyndigheten FCC att slopa landets nätneutralitet – alltså de lagar som säger att internetleverantörer måste behandla all internettrafik likvärdigt. Ett beslut som väntas träda i kraft den 11 juni.

Men beslutet kan komma att hävas. Under onsdagskvällen genomfördes en omröstning om nätneutraliteten i den amerikanska senaten där nätneutralitets-förespråkarna tog hem en knapp seger med 52 röster mot 47. Det skriver Reuters.

Omröstningen var en stor seger för nätneutralitets-förespråkarna. Men för att på riktigt kunna häva FCC:s beslut krävs det en liknande vinst i representanthuset – något som är mycket osannolikt då republikanerna, som traditionellt motsätter sig nätneutralitet, har en stark majoritet i representanthuset.

Läs också: New York tar fajten för att skydda nätneutraliteten

Om nätneutraliteten slopas är det många demokrater som tror att beslutet kommer bli en viktig valfråga inför nästa presidentval – en fråga som kan locka många unga till valbåset.

”Vi låter inte vattenföretag eller telefonföretag diskriminera sina kunder. Vi begränsar inte åtkomsten till motorvägar, och säger du får åka på motorvägen men inte du. Vi borde inte göra det med internet heller”, säger demokraternas ledare Chuck Schumer till Reuters.