Vi skrev nyligen om Hemköps satsning på att införa digitala kvitton i så stor utsträckning som möjligt. Och man är långt ifrån den enda livsmedelskedja som tröttnat på pappershanteringen och kvitton som ligger och skräpar.

På City Gross tar man därför i nästa vecka, den 25 maj, ett ännu större kliv än Hemköp. Då stängs nämligen de automatiska kvittoutskrifterna av helt. Istället införs digitala kvitton direkt i appen eller via e-post för alla förmånskunder.

Läs också: Butiksslakt i e-handelns spår – och allt fler köp görs i utlandet

Den som inte är förmånskund men ändå vill ha ett papperskvitto måste uttryckligen be om det.

– Den viktigaste anledningen är att minska pappersförbrukningen för att spara miljön. Det känns omodernt att använda så mycket papper när det finns alternativa sätt att lösa det på, säger Pontus Andersson, som är chef för marknad och e-handel på Bergendahls Food som driver City Gross.

En starkt bidragande orsak är så klart den stora mängd kvitton som skrivs ut i onödan. Dels är det många kunder som inte spar sina kvitton, och påfallande många låter dem dessutom vara kvar i butiken.

Kedjans beräkningar kom fram till att man under ett år skrev ut kvitton med en total längd av 10 248 000 meter, alltså drygt 1000 mil. Den mängden papper väger cirka 40 ton.

– Om alla våra förmånskunder skulle välja att bara använda digitala kvitton skulle det innebära att vi sparade 20 miljoner utskrivna kvitton per år, säger Pontus Andersson.

City Gross började redan i april testa att stänga av den automatiska utskriften av kvitton i utvalda butiker. Den 25 maj utökas alltså testet till samtliga butiker.

Läs också: Åhléns bygger om it-systemen för att möta e-handeln – sneglar mot Amazon

– Vi har nästan uteslutande fått positiva kommentarer från kunder. Vissa har till och med tackat oss för initiativet. Det har stärkt oss i att detta är rätt steg att ta och nu inför vi förändringen i samtliga butiker, säger Pontus Andersson.

I samband med det nya initiativet med digitala kvitton har City Gross uppdaterat sin app med nya funktioner för kvittohantering, en ny förstasida och meny samt nya funktioner för självscanningskunder.