De stora it-leverantörernas utvecklarkonferenser har stått som spön i backen nu under våren. Förutom Microsofts Build och Googles I/O har Facebook anordnat sin konferens F8.

Och här i Sverige har Amazon Web Services så sent som i veckan haft sin konferens AWS Summit i Stockholm.

En fråga som återkommit på alla de här konferenserna är det som kallas demokratiseringen av AI. Syftet för leverantörerna är att göra AI-teknik, som naturlig språkförståelse, bild- och videoigenkänning och deep learning-modeller, mer tillgänglig och enkel att använda på just deras plattform.

När Amazon Web Services teknikchef Werner Vogels pratade på AWS Summit var ett av huvudbudskapen att företaget satsar på att tillhandahålla verktyg som ska vara enkla att använda till utvecklare, så att de ska kunna integrera maskininlärningstjänster i sina applikationer.

– Vi vill göra de här verktygen tillgängliga för alla utvecklare, sa han.

När Computer Sweden under AWS Summit träffar Ian Massingham, som har titeln teknisk evangelist på AWS så säger han att det finns en stor efterfrågan på AI-tjänster i dag och det är en följd av molnets utbredning – det har blivit enklare och billigare att lagra data i stor skala.

Läs mer: AWS teknikchef under Sverigebesöket: ”Vi vill nå alla utvecklare”

– Det innebär att företag har tillgång till stora mängder data om sina verksamheter, kunder och världen runt omkring dem. Maskininlärning innebär att du kombinerar data med algoritmer och att du kan producera modeller för att göra förutsägelser om världen. Det har tidigare varit dyrt och komplicerat.

Ian Massingham
Ian Massingham.

– Därutöver har vi färdigtränade verktyg för till exempel språkförståelse, bild och videoigenkänning som är enkla att integrera och använda.

Vilka risker finns det då med att AI-verktyg blir tillgängliga för ”alla”?
– Du menar om Skynet kommer att bli verkligt? Men jag tror inte det finns någon risk för det, inte i det här sammanhanget. Vi pratar om att låta företag bygga specifika lösningar för att de ska kunna lösa problem. Det är bara en annan form av mjukvaruutveckling.

En annan stor aktör inom AI och maskininlärning är Google, som till och med döpt om sin utvecklingsavdelning till Google AI. Under deras utvecklarkonferens I/O sa vd:n Sundar Pichai rakt ut att AI möjliggör att uppfylla sitt kärnuppdrag, skriver vår amerikanska systersajt Computerworld.

– Det handlar om att göra information mer användbar, tillgänglig och till gagn för samhället.

Därefter visade Google upp hur deras digitala assistent ska kan ringa upp restauranger eller frisörsalonger för att boka tid.

Läs mer: Nu laddar it-jättarna för teknikskiftet – stuvar om för att sätta AI i fokus

Google har också slått på stora trumman för breda kostnadsfria online-utbildningar inom AI-området för att locka fler utvecklare till sitt ekosystem.

Och på precis samma sätt pratade Microsofts vd Satya Nadella under Build om att tillgängliggöra AI brett för Microsofts utvecklare.

– Det som kommer att spela roll nu är om vi kan överföra de här genombrotten till ramverk, verktyg och tjänster och sätta dem i händerna på er som utvecklare, så att ni kan ta AI och göra avtryck i varje bransch och applikation.

Också Facebook betonade vikten av AI i framtiden under sin utvecklarkonferens F8 och kallade det här för en ”fundamental teknik” och de lanserade också nästa version av sitt open source-baserade AI-ramverk PyTorch 1.0.