Vår amerikanska systersajt CIO.com har frågat chefer, rekryterare och karriärcoacher om när det är dags att byta organisation – och sammanfattar svaren i följande punkter.

1. Företaget vinglar
Fundera över om företaget du jobbar på går i rätt riktning. Din karriär anpassas lätt efter statusen på företaget. Om organisationen växer i storlek eller betydelse så är det förmodligen ett bra ställa att göra karriär på. Men det viktigaste är ändå att det erbjuder dig utmaningar. Försäkra dig om att din nuvarande roll eller en framtida innehåller utmaningar som inspirerar nya idéer och att du som person kan växa.

Företaget behöver också ha en vision, och it-proffs behöver ledas av chefer med visioner.

Läs mer: 14 tuffa frågor på anställningsintervjun – och hur du svarar på dem

2. Du får ett erbjudande du inte kan tacka nej till.
De chefer och rekryterare som CIO.com talat med säger att det inte upplevs lika negativt längre att hoppa mellan olika företag. Om det finns en röd linje i ditt CV så går det att förklara också snabba och korta hopp i en anställningsintervju. Det de rekryterande företagen försöker göra är att förstå en kandidats jobbresa genom att dyka ner i frågor som ”varför valde du att byta jobb efter bara ett år?” eller ”varför bytte du bransch?” eller ”varför har du haft fem jobb på lika många år?”. I och med att teknikskiftena i it-branschen går så snabbt nu kan det också vara en fördel att ha bytt. Specialister inom AI, säkerhet, dataanalys, molnet eller IoT är mycket attraktiva på arbetsmarknaden.

3. Du drar dig inför att gå till jobbet.
De flesta dagdrömmer av och till om att bara ta sitt pick och pack och dra. Det kan bero på att det inte funkar med ledningen eller att du arbetat med en rad projekt där problemen varit fler än lösningarna. Men om det går så långt att du tappar intresset för att vidareutveckla dig, om du slutar att entusiastiskt berätta för andra vad du gör på jobbet och framför allt om du ser på andras jobb som något du skulle älska att göra – då är det hög tid för förändring.

4. Att lämna känns som ett steg upp.
Om du arbetar inom it var uppmärksam på om företaget tvekar inför investeringar i digital transformation eller om de investerar i ny teknik, men du inte placeras i de här projekten. Att stanna och arbeta med äldre teknik kan vara en riktig karriärdödare i en värld som förändras så snabbt. Att byta jobb kan ge nya insikter i hur stora tekniktrender kan användas i olika miljöer, och det är också ett sätt att skapa nya kontakter.

Läs mer: 5 viktiga färdigheter som sätter fart på din karriär

5. Du har en känsla av att inte passa in längre.
Många slutar sina jobb efter organisatoriska förändringar som leder till osäkerhet och att man helt enkelt inte trivs i organisationen längre. Vi spenderar en tredjedel av vår tid, ibland mer, på jobbet. Det är viktigt att känna av om företagsmiljön passar dig och ditt sätt att vara och jobba.

Vidare ska din chef vara din bästa rådgivare, men om du inte finns på din chefs radar – eller om du känner att din chef står i vägen för din karriär – då kan det vara dags att byta jobb.