Sponsrade länkar innebär att företag betalar för att deras länkar ska synas på sökmotorn när man söker på ett visst sökord. I Googles fall hamnar "annonsen" till höger om den ordinarie träfflistan.

När Daniel Lovas, marknadschef på Winbas, sökte på sitt eget varumärke upptäckte han att länkar till flera av konkurrenternas webbplatser dök upp.

Förknippas med andra
Bland annat har norska Mamut, svenska Unikum och Programbyrån använt sig av Winbas varumärke på det viset.

– Det är inte det att vi har förlorat kunder, men vårt varumärke har förknippats med andra varumärken på marknaden och kunder har gått till andra sidor än vår egen.

Han ifrågasätter marknadsföringsmetoden.

– Jag tycker att det bryter mot etik och moral. Det är ett fegt sätt att marknadsföra sig på. Indirekt innebär det också att de inte är nöjda med sitt eget varumärke, säger han.

Håller inte med
Unikum med affärssystemet Pyramid använder sig i dag av Googles sponsrade länkar. Företaget har också, efter påtryckningar från Winbas, plockat bort just det sökordet.

Men vd:n Lars Lindskog håller inte med om kritiken.

– Jag har inget emot det. Söker man på Pyramid får man upp flera av våra konkurrenter. Det köper jag.

Och faktum är att affärssystemsleverantörerna är väldigt aktiva inom området. Sökte man till exempel nyligen på Mamut fick man fram sponsrade länkar för Unikum, Edison, Affärssystemsspecialisterna, Hogia och Starweb.

Efter att CS pratade med Unikums vd försvann bolagets varumärke snabbt från listan.

"Antagligen oetiskt"
Men söker man på andra affärssystemsbolag är listan minst lika imponerande. (Notera dock att flera tagits bort före pressläggning).

Söker man på Volvo blir listan dock kortare. Här gäller företag förknippade med bilmärket för hela slanten.

– Volvo och Saab gör inte alls på det här viset. Det är så pass stora varumärken. Att agera på det viset är antagligen oetiskt ur deras perspektiv, säger Daniel Lovas.

Johan Hugosson, Sverigechef på Mamut, har också sett till att plocka bort Winbas.

Även om han tycker att metoden att kapitalisera på andras varumärken är på gränsen till vad som är tillåtet är han positiv till de sponsrade länkarna som sådana.

– De är ett bra komplement till annan marknadsföring, säger han.

Google vägrar svara
Det verktyg som används av företagen är Google Adwords. Man bestämmer ett antal sökord och betalar per klick på annonsen.

Ett problem enligt Johan Hugosson är att Google föreslår en lista på sökord. Kunden har möjlighet att utan kontroll välja allihop, vilket kan medföra att man missar konkurrenternas varumärken.

Hänvisar till amerikanerna
Computer Sweden har haft upprepade kontakter med Google i Sverige för att få bolagets syn på de sponsrade länkarna.

Johan Kinnander, Sverige-vd på Google, bollar dock bara vidare frågan till huvudkontoret i USA.

Fakta

  • Google Adwords är en form annonser på Google.

  • När man söker på ett speciellt ord får man upp dem till höger på webbplatsen.

  • De som köper annonsen betalar när någon klickar på den.