En ny mobilapp som heter Siempo vill bota användarna från smartphone-beroende. Appen ska ersätta enhetens hemskärm med ett ”lugnare gränssnitt”, få bort distraktioner och ge användaren större kontroll över sina meddelanden.

Appen släpptes så sent som för ett par veckor sedan på Google Play. Den har ännu inte kommit till Iphone, men på företagets hemsida utlovas att ”den kommer inom kort”.

Nyhetssajten Techcrunch har talat med startup-bolagets vd Andrew Dunn, som säger att han själv kämpat med ett smartphone- och sociala medier-beroende under tonåren.

Läs mer: Ex-profiler på Facebook och Google går ihop för att bekämpa vad de själva byggt

– Uppmärksamhetsekonomin gör människor mer distraherade, stressade, ensamma och deprimerade. De stora teknikbolagen kommer sannolikt inte att gå i bräschen för en human design, säger han.

Genom en rad funktioner ska Siempo ta tag i det här problemet för personer som börjat fundera över om de börjar bli för beroende av sin telefon.

Användarna ska mötas av ett personligt utformat gränssnitt i telefonen. Gränssnittet ska minska de beroendeframkallande funktionerna som byggts in i mjukvaran i syfte att öka användarens engagemang.

Till exempel ska Siempo göra det enklare för användaren att hantera meddelanden och kunna ställa in dessa efter ett schema i stället för att mötas av dem lite när som helst. Distraherande appar (baserat på hur ofta de används) flyttas längre bort från fokus.

Under beta-perioden ska appen vara gratis, men de planerar att införa en ”betala-som-du-vill-prenumeration” från en dollar per månad, skriver Techcrunch.

Den här appen är emellertid bara en del av en större trend, eller kanske mottrend, som det talas allt mer om nu i USA, och som handlar om att just bryta teknikberoende.

Som Computer Sweden tidigare har skrivit har ett antal före detta chefer och experter på Google och Facebook startat den uppmärksammade gruppen Center for Humane Technology, som varnar för negativa effekter av sociala nätverk och smartphone-användande hos yngre människor.

I ett första skede ska gruppen genomföra en informationskampanj mot teknikberoende riktad till 55 000 allmänna skolor i USA. Men de planerar att växa och även börja med lobbying gentemot lagstiftarna för att begränsa de stora it-företagens makt.

Den före detta Google-anställde Tristan Harris som frontar gruppen sa till New York Times när de presenterade gruppen:

– Vi var på insidan. Vi vet vad det är företagen mäter. Vi vet hur de pratar, och vi vet hur tekniken fungerar.

Läs mer: Facebook-investeraren sågar Facebook – och varnar Amazon för att gå samma väg

Siempo har också fått en rekommendation från den här organisationen som ett exempel på human design.

Men också nätjättarna själva har börjat ta fasta på kritiken. När Google presenterade nästa version av sitt mobila operativsystem, Android P, så betonade de sitt ansvar inom digitalt välbefinnande för att undvika att användare börjar missbruka sina smartphones. Användarna ska kunna se hur mycket tid de lägger på sina telefoner, och sedan ställa in timers för app-användandet och få en påminnelse om när den utsatta tiden är på väg att ta slut.