Digitaliseringen förändrar handeln snabbt just nu. E-handeln stöper om logistikmodeller och ökar konkurrensen radikalt.
I den snabbrörliga världen försöker de traditionella handelsjättarna nu passa in sig.
– Digitaliseringen kommer att transformera hela branschen, och vi bestämde oss för några år sedan för att den är för oss och inte emot. Sedan dess har vi försökt göra den till vår affär, säger Anders Svensson, vd för Ica Sverige, under ett framträdande på Svensk Handels årsstämma.
Men det tar ett tag innan det digitala blir lika hemtamt som det fysiska för ett företag som öppnat butiker i 100 år.
– Vi lär oss varje dag och vi ska bli lika duktiga som på fysisk handel om några år.
Läs också: Butiksslakt i e-handelns spår – och allt fler köp görs i utlandet
För knappt tre år sedan drog Ica igång sin e-handel, och den har vuxit snabbt sedan dess. Men trots det utgör den bara en liten del av den totala omsättningen, enligt Anders Svensson.
– Vi har en stark position i den digitala världen. Varje vecka har vi 2,7 miljoner besökare på ica.se. Men allt sådant är att titta i backspegeln – man måste investera framåt för att behålla sin position.
Och just det har Ica gjort. Nyligen aviserade man att man slutit ett avtal värt 600 miljoner kronor med brittiska Ocado för en e-handelsplattform och teknik för högautomatiserade e-handelslager.
– För att vi ska bli lika duktiga som vi är på fysisk handel krävs det något extra och då är den bästa vägen att teckna avtal med en tjänsteleverantör, och Ocado är världens största aktör när det gäller e-handel för mat.
Innan den nya e-handelsplattformen är på plats måste den dock anpassas till Icas modell med självständiga handlare. Men när det väl är på plats är Anders Svensson övertygad om att utvecklingen kommer att ta fart.
Han pekar på att det krävs minst två av tre saker för att lyckas – ett brett sortiment med många produkter, att kunna ta betalt för tjänsten och att ha den mest effektiva lösningen. Och han tror att Ica lyckats maxa det.
Men trots att Ica är en dominant som med full kraft nu siktar in sig på digitalisering så innebär inte det att de är osårbara.
– Ica är inget fort trots att vi är framgångsrika. Vi är känsliga för förändringar bland kunderna. Den stora faran är om ett traditionellt livsmedelsföretag gör avtal med någon med en stark plattform, säger han.
Och ögonblicket senare blir han mer tydlig när Amazons eventuella entré på den svenska e-handelsscenen kommer på tal.
– Att de skulle skicka färskvaror från Tyskland, det tror jag inte. Men däremot kan de ju skriva avtal med någon annan på livsmedelssidan, det skulle skapa en ny konkurrens.
Läs också: Svenska handlare har ögonen på Amazon – vad händer när jätten kommer hit?
För att lyckas framåt är leveranserna, logistiken, en avgörande nyckel. Det som kallas för ”the last mile” – att tillräckligt effektivt få till slutdelen av leveransen till kunden. Den som löser det först har bäst förutsättningar att lyckas, tror Anders Svensson.
Han tror också att vi kommer att välja vart vi vill ha varan i större utsträckning framöver. Ica har redan testat att i samarbete med Postnord och låsföretaget Glue leverera varorna direkt till kylskåpet genom att chauffören använder en digital nyckel till speciella smartlås. Men det kan också handla om att leverera till bakluckan i bilen – som Linas Matkasse provat.
På frågan om kunderna verkligen är beredda att betala extra för olika typer av leveranser – är de inte just priskänsliga? – svarar Anders Svensson att han tror att de är beredda att betala.
– De flesta av oss är lata. Vi sitter exempelvis och åker bil trots att det inte är ekonomiskt och inte hållbart. Ibland tillåter inte konkurrensen att vi tar betalt, men annars tror jag att vi är beredda att betala.
För att få med sig medarbetarna på digitaliseringen tror han att det är viktigt att få dem att se det som en förändringsresa och att skapa en vilja att göra det.
– Nu gör vi vissa saker för första gången, och då är det lätt att bli rädd och inte våga fortsätta. Det här kommer att kosta oss en del på vägen, men det är något vi måste göra.
Här är eventet alla pratar om: Webbdagarna Göteborg 26–27 september