2017 fanns det 143 dollarmiljardärer som byggt upp sin rikedom i tekniksektorn, och av dem bodde omkring hälften i det amerikanska tech-mekkat Silicon Valley. Det visar en ny rapport från analysföretaget Wealth-x som Recode har tagit del av.

Läs också: Amazon ger anställda som inte trivs 5 000 dollar för att sluta

Enligt rapporten bodde det i fjol hela 73 dollarmiljardärer i Silicon Valley, vilket bara toppades av New York och Hong Kong – som hade 103 respektive 93 miljardärer.

Bland världens alla dollarmiljardärer sticker dock teknikentreprenörerna ut, då de i genomsnitt är goda för 6 miljarder dollar, nästan dubbelt så mycket som övriga miljardärer, som i snitt är värda 3,3 miljarder.

”Den här siffran är uppenbart snedvriden tack vare de enorma rikedomar som samlats ihop av ett väldigt fåtal individer – sex av de tio rikaste personerna i världen har samlat in majoriteten av sin rikedom från teknik-sektorn. Men det speglar också vilka stora vinster teknikentreprenörer kan göra runt om i världen i en sektor med relativt låga hinder för inträde, hög innovations­kapacitet och en ökad global efterfrågan”, skriver Wealth-x i sin rapport.

Vad gäller faktisk rikedom anser Wealth-x att det är svårt att uttala sig om tekniksektorn, då flera av dess mest inflytelserika individer har sina rikedomar låsta i startup-kapital.

Läs också: Elon Musk säger att en billigare Model 3 nu skulle få Tesla att ”dö”

Förra året fanns det rekordmånga dollarmiljardärer världen över, hela 2 754 stycken, vilket var en ökning med 15 procent sedan 2016. Wealth-x kopplar samman ökningen med en framväxande elit i Asien.