Dock blir inte tillväxten på komponentmarknaden lika stark i år, enligt en rapport från analyshuset IDC. De tror på en tillväxt under 2018 på 7,7 procent – vilket skulle innebära en global omsättning på 450 miljarder dollar.

Läs mer: Sanslös vinstfest för Samsung – trots skandaler och fiaskon

Även i ett längre tidsperspektiv väntas tillväxten fortsätta. 2022 tror IDC att marknaden omsätter 482 miljarder dollar.

Framför allt är det minneskomponenter som lyfter försäljningen. Förra året ökade försäljningen av dram-minnen med 77 procent och nand-minnen med 52 procent. Båda de här kategorierna väntas fortsätta växa i år, men sedan väntas det vända nedåt 2019.

Att minnen går så starkt har också gjort att Samsung tagit över positionen som största leverantör från Intel. Den stora trenden är annars att det sker en marknads koncentration, där de tio största leverantörerna nu står för 60 procent av marknaden.

Läs mer: Arm tar fram specialchipp för AI

Om man kollar på branscher är det i fordons- och tillverkningsindustrin som efterfrågan är starkast.

– De viktigaste drivkrafterna är elektrifieringen, uppkopplandet, infotainment-systemen, avancerad förarassistens och autonoma funktioner, säger Nina Turner, analytiker på IDC.