Den senaste tidens olyckor med självkörande bilar har gjort ett avtryck hos konsumenterna. I en ny undersökning från den amerikanska bilägarorganisationen American Automobile Association (AAA) uppger 73 procent av de omkring 1000 tillfrågade bilägare att de skulle vara rädda för att åka med i en självkörande bil. Det är 10 procentenheter fler än när samma undersökning gjordes förra vintern, skriver Mashable.

Läs också: Nytt system för självkörande bilar – använder laser istället för 3d-kartor

Undersökningen visar även att 63 procent skulle känna sig betydligt mindre säkra ute på vägarna om de trafikerades av självkörande bilar.

”Vårt undersökningsresultat visar att alla incidenter med ett självkörande fordon har potential att skaka om konsumenternas förtroende, vilket är en kritisk komponent för att självkörande bilar ska anammas på bred front”, säger AAA-chefen Greg Brannon i ett pressmeddelande.

Av de tillfrågade var det människor ur den så kallade millennial-generationen, alltså födda efter 1982, som påverkades mest av olycksrapporteringen kring självkörande bilar.

Läs också: Utredare: Ägaren ansvarar för att förarlös bil följer reglerna

Som organisation ställer sig AAA positiv till självkörande bilar och Greg Brannon tror att branschen behöver enas om gemensamma riktlinjer för att på riktigt kunna övertyga konsumenterna.

”Det finns dussintals olika namn för dagens säkerhetssystem. Att lära sig köra en bil en semi-autonom bil är tillräckligt krångligt utan att man ska behöva lära sig dechiffrera utrustningen och den motsvarande nivån av självkörande.”